Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Kazemat 08 Kazemar VIII (mitrailleurkazemat met mitrailleurkamer, onderofficierenvertrek en manschappenvertrek) in Kornwerderzand

Kazemar VIII
1e Linie, Op De Zuidoostelijke Havendam 1e Linie, Zuidoostelijke Havendam 1e Linie, Op De Zuidoostelijke Havendam
8600 LJ, Kornwerderzand (Gemeente Zuidwest Friesland)
Friesland
Bouwjaar: 1933
Publicatie: 20010312
Rijksmonument ID: 516504

Omschrijving van Kazemat 08 Kazemar VIII (mitrailleurkazemat met mitrailleurkamer, onderofficierenvertrek en manschappenvertrek)

Omschrijving

De mitrailleurKAZEMAT VIII uit 1933 bevindt zich op het uiteinde van de noord-oostelijke havendam en heeft een afmeting van 20,75 x 16,80 m. Rondom de kazemat is een zware borstwering aangebracht met hierin drie mitrailleurnesten, voorzien van afsluitbare munitie-nissen voor de mitrailleur in open opstelling. Aan de noordzijde is de borstwering extra verzwaard en bij het schietgat is deze onderbroken. De kazemat is aan de onderzijde voorzien van beschermingsmuren om het doordringen van projectielen onder de vloerplaat te voorkomen. Gezien de ligging van de kazemat was het aanbrengen van een rabat niet mogelijk.

Het trechtervormige, getrapte en van spoorstaven voorziene schietgat is gericht op het gebied voor de brug. Het schietgat is tegenwoordig dichtgemetseld. De toegang tot de kazemat bevindt zich aan de westzijde. Het dak is voorzien van mastiek en langs de rand steken stalen stekeinden uit het beton ten behoeve van camouflagenetten; langs de borstwering loopt een metalen reling. De kazemat heeft een camouflage-beschildering van groene en gele vlakken.

INTERIEUR: de kazemat bevat een mitrailleurkamer, een onderofficieren-vertrek en een manschappenvertrek.

Waardering

Kazemat VIII uit de Stelling van Kornwerderzand is van algemeen cultuurhistorisch, krijgshistorisch en architectuurhistorisch belang:

- als bijzondere uitdrukking van een technische en typologische ontwikkeling;

- vanwege de betekenis van het object als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, krijgshistorisch en architectuurhistorisch van algemeen belang is;

- voor de structurele gaafheid van het gebied;

- vanwege de gaafheid van het object.

Tags: verdedigingswerken,kazemat,kazemat,verdedigingsw., milit.geb

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Kazemat 08 Kazemar VIII (mitrailleurkaz…
location_on Monumenten Kaart rond Kornwerderzand

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt