Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Winkelpand met bovenwoning en pakhuis in Overgangsstijl in Leeuwarden

Voorstreek 90
8911 JT, Leeuwarden (Gemeente Leeuwarden)
Friesland
Bouwjaar: 1913
Architect: waarsch. Z.S Feddema Feddema ZS 1913 waarsch. Z.S Feddema
Publicatie: 20010305
Rijksmonument ID: 516492
Type: Woonhuis

Omschrijving van Winkelpand met bovenwoning en pakhuis in Overgangsstijl

Inleiding

WINKELPAND MET BOVENWONING EN PAKHUIS gebouwd door een onbekende architect (waarschijnlijk Z. Feddema) vermoedelijk in 1913 in de Overgangsstijl. In 1909 vestigde de winkelier G. Jellema zich hier, de vermoedelijke opdrachtgever van de nieuwbouw. T. Jellema liet in 1911 een tijdelijke houten winkel bouwen door architect Z. Feddema. G. Jellema werd in 1920 opgevolgd door H. Wieger, handelaar in grind. Sinds 1922 is de steenhouwer D. Arends in het pand gevestigd, die het pand heeft laten verbouwen. De bovenwoning is thans in gebruik als kamerverhuurbedrijf, het pakhuis staat leeg.

Omschrijving

EXTERIEUR: Winkelpand met bovenwoning en pakhuis, gelegen op een diep perceel aan de Voorstreek, bestaande uit een voorhuis, een laag gedeelte en een daaraan vastgebouwd pakhuis, waarachter een ommuurde tuin. Aan de rechterzijde bevindt zich een steeg, die o.a. toegang biedt aan de bovenwoning en de tuin achter het pakhuis. Het voorhuis is een pand op rechthoekige grondslag van drie bouwlagen en drie traveeën breed, uitgevoerd in oranjerode strengperssteen met natuurstenen onderdelen. Het dak is thans belegd met gesmoorde golfpannen, waar oorspronkelijk oranje geglazuurde geschubde keramische leien lagen. De eerste bouwlaag bestaat uit een in hout uitgevoerde, grotendeels authentieke pui op een natuurstenen basement. De pui heeft in het midden een dubbele winkeldeur, geflankeerd door etalageramen met bovenlichten, naar boven afgesloten door een geprofileerde latei. De sobere hoekpilasters worden bekroond door afzaten. De tweede bouwlaag heeft in het midden een gebogen erker, gedragen door een natuurstenen console in de vorm van een halve schaal. Onder- en bovendorpel zijn van natuursteen. Het ongedeelde raam en het drielicht boven venster zijn van gebogen glas. De flankerende vensters hebben dezelfde uitmonstering, maar zijn vlak. De onderdorpels, wisseldorpels en bovendorpels zijn d.m.v. natuurstenen banden met elkaar verbonden. De erker wordt naar boven afgesloten door een geprofileerde lijst, waarboven een balkon met een ijzeren hek in Art Nouveau. De derde bouwlaag heeft in het midden dubbele, getoogde balkondeuren. De afgewolfde topgevel in Chaletstijl wordt gedragen door bewerkte consoles. Het bovenste gedeelte van het muurvlak onder het wolfsend is bekleed met hout. Het voorste dakschild is belegd met golfpannen, evenals de schilden van de geveltop. De rest van het dak is plat. De overige gevels zijn van gele steen met bruine ontlastingsbogen. Het pakhuis heeft drie traveeën en drie bouwlagen. De achtergevel heeft op de begane grond een deur, geflankeerd door twee vensters, de tweede bouwlaag heeft drie vensters en de derde bouwlaag heeft in het midden een dubbele deur en twee vensters, alle onder segmentvormige ontlastingsbogen.

INTERIEUR: Het uiterst sobere interieur onderging weinig wijzigingen. In de winkel bevindt zich een insteekverdieping, die als kantoorruimte ingebruik is. Het plafond van de winkel werd iets verlaagd. De deur van de winkel naar de trap is voorzien van een geëtst raam met een eenvoudige decoratieve rand in geometrische vormen. Het bovenlicht is eveneens geëtst met een decoratieve rand in Art Nouveau en is gesigneerd door L. Joh. v.d. Meulen. Het trappenhuis wordt verlicht door twee vensters, bezet met eenvoudig glas-in-lood. Trapleuningen en trappalen bevinden zich nog in de originele staat. De voorkamer op de eerste verdieping heeft een gebogen vensterbank, die de welving van de erker volgt en is bekleed met travertijn. Er is een marmeren schoorsteenmantel in Art Décovormen. Voor het overige bleven bewaard eenvoudige paneeldeuren in geprofileerde omlijstingen. De balkonkamer op de tweede verdieping bevat een zitnis, die met enig decoratief lijstwerk afgezet is. De lage geleding tussen voor-en achterhuis werd verbouwd, het zeer eenvoudige interieur van het pakhuis bleef nagenoeg ongewijzigd behouden.

Waardering

WINKELPAND MET BOVENWONING EN PAKHUIS van algemeen architectuurhistorisch en cultuurhistorisch belang:

- vanwege de zeer verzorgde gevel in een voor Leeuwarden zeldzame Overgangstijl, met o.a. de originele pui en de topgevel in de Chaletstijl;

- vanwege de verregaand ongerepte staat van in- en exterieur.

Tags: gebouwen, woonhuizen,werk-woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Winkelpand met bovenwoning en pakhuis i…
location_on Monumenten Kaart rond Leeuwarden

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!