Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Vier voormalige diakoniehuisjes met water- en vuurhuisje en werkplaats in Leeuwarden

Kleine Kerkstraat 25
8911 DL, Leeuwarden (Gemeente Leeuwarden)
Friesland
Bouwjaar: 1820-1850 1850 1820-1850
Publicatie: 20010305
Rijksmonument ID: 516443
Type: Gebouw

Omschrijving van Vier voormalige diakoniehuisjes met water- en vuurhuisje en werkplaats

Inleiding

Aan binnenplaats achter het hoofdobject gelegen bouwdeel, bestaande uit VIER VM. DIAKONIEHUISJES MET VOORGEPLAATST WATER-EN VUURHUISJE, een twee bouwlagen tellende geleding uit 1968, een WERKPLAATS op rechthoekige grondslag uit de negentiende eeuw en moderne uitbreiding. Al deze onderdelen zijn d.m.v. doorbraken met elkaar verbonden, als bedrijfsruimte voor de orgelmakerij. Ook werd de zolderverdieping uitgebroken om hoogte te winnen. In de werkplaats werden de wijzigingen zo uitgevoerd, dat de oorspronkelijke toestand terug te brengen is.

Omschrijving

DIACONIEHUISJES: rechthoekig bouwdeel, waarvan de rechterzijgevel is afgeschuind en het water-en-vuurhuisje uit de as tegen de voorgevel geplaatst is. Dit huisje op vierkante plattegrond heeft een ingang in het midden en een trapgevel. Aan de gevel zijn waarschijnlijk oudere (zeventiende eeuwse) onderdelen verwerkt zoals negblokken en rozetten. De pinakel van de trapgevel wordt bekroond door een (vernieuwde) bol. Op de begane grond bevindt zich in een hoek een eenvoudig schouwtje met een draperie in Lodewijk XVI-stijl als versiering. Van de diaconiehuisjes zijn alleen de buitenmuren, een deur, een venster en de dakconstructie over. De werkplaats is opgebouwd uit gele baksteen. Er is in de voorgevel een deur en in de rechterzijgevel een venster met enig empire-ornament.

Waardering

V.m. diakoniehuisjes met water-en vuurhuisje en werkplaats van algemeen architectuurhistorisch en cultuurhistorisch belang:

- vanwege de architectuur van de resterende bouwonderdelen, o.a. het water-en-vuurhuisje;

- vanwege de historische functie van diaconiehuisjes en hetwater-en-vuurhuisje.

Tags: liefdadige instell.,diaconiewoning,sociale zorg, liefdadigh.,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Vier voormalige diakoniehuisjes met wat…
location_on Monumenten Kaart rond Leeuwarden

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!