Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

T-boerderij met aangrenzende schuur in Borculo

Platvoetsdijk 22
7271 NG, Borculo (Gemeente Berkelland)
Gelderland
Bouwjaar: 1850-1940
Publicatie: 20010827
Rijksmonument ID: 516419
Type: Boerderij

Omschrijving van T-boerderij met aangrenzende schuur

Omschrijving

De T-BOERDERIJ met aangrenzende schuur heeft een samengestelde plattegrond; is in baksteen opgetrokken (kruisverband) en wordt door een dwarsgeplaatst schilddak (woonhuis) en twee afgewolfde zadeldaken gedekt. Het dak van het voorhuis is belegd met Muldenpannen evenals het rechter dakschild van de bijschuur. Het dak van het achterhuis en het linker dakschild van de aangrenzende schuur worden gedekt door gesmoorde oud Hollandse pan. De kepers zijn voorzien van Hollandse vorsten, die van schuur van driehoeksvorsten. De bakgoten van het voorhuis worden door klossen ondersteund. Links en rechts is een schoorsteen aanwezig. In het voorhuis komen overwegend schuiframen met meerruits bovenlichten (veelal met geel kathedraalglas) voor met luiken; op de verdieping van de Vlaamse gevel betreffen het kleine T-schuiframen. De ramen zijn geplaatst in een met gele en rode verblendsteen uitgevoerde segmentboog die het venster boven de witgeschilderde gecementeerde boogvulling afsluit. De stalraampjes aan de achterzijde van achterhuis en bijschuur en rechter zijgevel zijn alle van gietijzer. Alleen de linker zijgevel bevat ijzeren tweeruits rechtgesloten ramen.

De symmetrisch ingedeelde VOORGEVEL van het woonhuis is uitzonderlijk breed en telt zeven vensterassen boven een door een rollaag afgesloten omlopend trasraam. In het midden bevindt zich onder een Vlaamse gevel met aangekapt schilddak, het inpandige portiek met de ingangspartij. Het kozijn van de beglaasde paneeldeur rust op terrazzoneuten en dito dorpel. De wanden van het portiek zijn tot halve hoogte uitgerust met witte biseauté-tegels.

De LINKER ZIJGEVEL van het voorhuis telt twee vensterassen met begane gronds identieke ramen als in de voorgevel voorkomen. Op de verdieping zijn twee stolpramen aanwezig met een als klapraam uitgevoerd bovenlicht.

De ACHTERGEVEL die ten opzichte van het achterhuis uitspringt heeft op de begane grond nog twee ramen van het standaardtype.

De RECHTER ZIJGEVEL bezit twee ramen, waarvan het standaardtype boven het kelderlicht is geplaatst en rechts een beglaasde deur. De kleine ramen boven zijn hetzelfde als die in de linker zijgevel.

De LINKER ZIJGEVEL van het achterhuis bevat vijf eerder genoemde stalramen, een gekoppeld raam en geheel rechts een tweeruits raam met diefijzer.

De ACHTERGEVEL van de linker schuur is evenals die van de rechter symmetrisch ingedeeld maar niet aan elkaar identiek. De deeldeuren zijn geplaatst onder een korfboog met 1 1/2 steense strek en geschilderde aanzet- en sluitstenen waarop het jaartal '19' en '06' wat betrekking heeft op een uitbreiding. Ter weerszijden komt een venster met twee lancetten voor en een staldeurtje, ook weer door een korfboog met sluit- en aanzetstenen afgesloten. De rechter schuur (achterhuis) bezit een onderschoer met deeldeuren waarin een ruitje en middeler. Op de sluit- en aanzetsteen komt het jaartal '1885' voor en 'HH' en 'JSB'. Ter weerszijden is een klein venster aanwezig van hetzelfde type als hiervoor beschreven, een staldeurtje en op de hoek een getoogd stalraampje links 3x2-ruits en rechts 2x2. De schuine zijden van de dakschilden zijn bezet met windveren. Onder het wolfseind komt een muizetandfries voor.

De RECHTER ZIJGEVEL van de schuur bevat boven een gecementeerde plint drie 2x2-ruits (kantel) stalraampjes gevat tussen een getoogde rollaag en een dorpel. Links is een korfboogvormig afgesloten staldeur aanwezig.

De VOORGEVEL van de schuur bevat van links naar rechts onder een steens segmentbogen, een deur en een schuifraam met kruisroede beide met 4x2-ruits bovenlicht, een 3x(2+2)-ruits raam en een stalraampje (spinnekop) dat tussen twee rollagen is gevat. Onder de bakgoot met klossen bevinden zich twee gekoppelde zolderraampjes geklemd tussen rollagen.

Waardering

- Van architectuurhistorisch belang als goed en gaaf bewaard voorbeeld van een boerderijcomplex uit de periode 1850-1940 met esthetische kwaliteiten en goede verhoudingen en detailleringen.

- Van stedenbouwkundig belang vanwege zijn vrije ligging in het landschappelijke gebied ten zuidwesten van Borculo.

- Van cultuurhistorisch belang als voorbeeld onderdeel van een historisch gegroeid boerderijcomplexdat een goed beeld geeft van het agrarische leven in de Achterhoek in de periode 1850-1940.

Tags: agrarische gebouwen,boerderij,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar T-boerderij met aangrenzende schuur
location_on Monumenten Kaart rond Borculo

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt