Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Leeftink: krukhuisboererij in Geesteren

LEEFTINK
Molenweg 16
7274 AA, Geesteren (Gemeente Berkelland)
Gelderland
Bouwjaar: ca. 1850-1940
Publicatie: 20010827
Rijksmonument ID: 516409
Type: Boerderij

Omschrijving van Leeftink: krukhuisboererij

Omschrijving

KRUKHUISBOERDERIJ onder een samengesteld dak. Het dak is samengesteld uit een gedeeltelijk van een schilddak voorzien voorhuis en een van een afgewolfd zadeldak voorzien achterhuis. Dit zadeldak is aan de zijde van de rechter zijgevel van het voorhuis doorgetrokken en opgewipt. Het dak heeft aan de schuine zijden windveren en is deels gedekt met riet, deels met rode Muldenpannen en deels met gesmoorde oud-Hollandse pannen. Het dak watert af zonder goten. Alleen aan de linker zijde is ter plaatse van het bedrijfsgedeelte een niet oorspronkelijke mastgoot aangebracht. Door de nok van het voorhuis steken twee gemetselde schoorstenen omhoog. De bakstenen gevels zijn in kruisverband gemetseld en voorzien van een gepleisterde plint. In het metselwerk zijn verder geen geledingen en decoraties aangebracht. De gevelopeningen worden afgesloten door bogen in het achterhuis, en door licht getoogde strekken in het voorhuis.

De onregelmatig ingedeelde VOORGEVEL is vijf assen breed. In vier van de vijf assen bevindt zich op de begane grond een 6-ruits schuifvenster met luiken. Boven ieder venster is een laag zoldervenster geplaatst (2-ruits raam). Rechts van het linker venster bevindt zich bovendien een 2-ruits kelderlicht. In de tweede as van links is de ingang ondergebracht: een houten deur onder een bovenlicht met gietijzeren levensboom. Zowel naast de ingang als tussen de twee meest rechts gelegen vensters is een gedecoreerde gedenksteen aangebracht, afgesloten door een gemetseld keperboogje.. De rechter gedenksteen heeft het opschrift: 'ETVH / AJTVH /JWTVH/1891'. De symmetrisch ingedeelde ACHTERGEVEL heeft in het midden een korfboogvormig afgesloten inrijpoort met direct aansluitend rechtgesloten deeldeuren en een middeler. Links en rechts hiervan bevinden zich een klein rondboograam en hieronder een getoogd ijzeren stalraampje van het type spinnekop. Links en rechts bezit de gevel twee korfboogvormig afgesloten mestdeurtjes met aanzet- en sluitststenen. De RECHTER ZIJGEVEL heeft ter plaatse van het voorhuis drie vensters. In aansluiting op het voorhuis bevinden zich in het bedrijfsgedeelte meerdere stalramen. Het INTERIEUR van het voorhuis bestaat in hoofdlijnen uit een grote woonkamer in de middenbeuk, een kelder/opkamer, een keuken en waskamer en een slaapkamer. Het interieur is in aanzienlijke mate intact bewaard gebleven.

Waardering

In de periode 1850-1940 historisch gegroeide KRUKHUISBOERDERIJ, mogelijk met een oudere oorsprong.

- Van architectuurhistorische waarde als een goed voorbeeld van een in ambachtelijke-traditionele trant gebouwde Achterhoekse krukhuisboerderij met schuur en waterput. Het hoofdgebouw is van typologisch belang als goed voorbeeld van een historisch gegroeide krukhuisboerderij die haarhuidige vorm grotendeels gekregen heeft in de tweede helft van de negentiende eeuw en de eerste decennia van de twintigste eeuw. De boerderij is vrij gaaf bewaard gebleven qua hoofdvorm, gevelindeling en materiaalgebruik. Kenmerkend is de symmetrisch ingedeelde achtergevel met onderschoer. Het interieur van de boerderij is vrij gaaf bewaard gebleven en bezit nog de karakteristieke indeling alsmede een aantal authentieke elementen.

- Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van de verspreid liggende agrarische bebouwing in het buitengebied van Geesteren. Het complex is van belang voor de instandhouding van het kleinschalige agrarische karakter ter plaatse. De boerderij, de schuur en de waterput vormen samen een waardevol ensemble. De positionering van de complexonderdelen op het erf is karakteristiek zoals de waterput direct naast het woongedeelte.

- Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van een historisch gegroeid agrarisch complex. Het complex geeft een goed beeld van het agrarische leven in de tweede helft van de negentiende eeuw en de vroege twintigste eeuw in de Gelderse Achterhoek.

Tags: agrarische gebouwen,boerderij,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Leeftink: krukhuisboererij
location_on Monumenten Kaart rond Geesteren

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt