Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Plantenkassen in Geldrop

Mierloseweg 1
5662 KA, Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Noord Brabant
Bouwjaar: ca. 1870 1870 ca. 1870
Publicatie: 20000828
Rijksmonument ID: 516165

Omschrijving van Plantenkassen

Inleiding:

PLANTENKASSEN uit ca. 1870. Aan de noordkant van de kasteeltuin liggen twee langwerpige rechthoekige plantenkassen. De ene kas, is vrijstaand en bestaat uit twee gedeelten in elkaars verlengde. Ze hebben een aangebouwd stookhuis en schoorsteen. De andere kas, staat tegen de zuidmuur van de boerderij. De kassen zijn door een zandpad gescheiden van de oranjerie, die grenst aan de oprijlaan van het kasteel.

Omschrijving:

De eerst genoemde plantenkas bestaat uit een hoog en een laag gedeelte, die door een deur met elkaar verbonden zijn. Oorspronkelijk waren ze even hoog. De kas heeft een bakstenen basement met een hardstenen afdekking. Hierop bevinden zich ijzeren samengestelde spanten en glasroeden met daarin tuindersglas. De kas heeft een zadeldak Aan de westkop van de kas staat een bakstenen ketelhuis met schoorsteen.

Rondom in de kas bevindt zich een kweekbed op tafelhoogte. Hieronder liggen de verwarmingsbuizen. Het bed bestaat aan de voorkant uit een stenen muur met getoogde muuropeningen, die door een houten luikjes dichtgezet kunnen worden. De bodem van het bed wordt gevormd door oud-hollandse pannen op een ijzeren draagconstructie.

De kas tegen de zuidmuur van de boerderij is eenvoudig van opzet. Deze bestaat uit ijzeren halfspanten leunend tegen de muur met hierop glasroeden en tuindersglas.

Waardering:

De plantenkassen van de buitenplaats Kasteel Geldrop zijn van algemeen belang. Ze hebben cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een cultuurhistorische en sociaal-economische ontwikkeing, in het bijzonder de ontwikkeling en uitgroei van buitenplaatsen in de negentiende en vroege twintigste eeuw, uitgaande van een ouder kasteel met aangehorigheden. De kassen hebben architectuurhistorische waarden door de sobere en evenwichtige opbouw. Ze hebben ensemblewaarden als bepalend onderdeel van een samenhangend ensemble met bijgebouwen en zijn gaaf bewaard gebleven.

Tags: losse objecten, ed.,kas,tuin, park en plantsoen,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Plantenkassen
location_on Monumenten Kaart rond Geldrop

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt