Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Schansmuren in Geldrop

Mierloseweg 1
5662 KA, Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Noord Brabant
Bouwjaar: ca. 1870 1870 ca. 1870
Publicatie: 20000828
Rijksmonument ID: 516164

Omschrijving van Schansmuren

Inleiding:

SCHANSMUREN uit c.a. 1870 Ten westen van de oprijlaan van het kasteel ligt een gedeeltelijk door een schansmuur omheinde tuin. Hierin bevinden zich een boomgaard, kweekbedden, moes- en kruidentuin, enkele kassen en een oranjerie. De schansmuur bestaat uit drie gedeelten, een west-, noord- en oostmuur, samen op U-vormige aanleg. De noordmuur, verbindt orangerie met de boerderij (Mierloseweg 8). In de oostmuur bevindt zich de hoofdtoegangspoort van de tuin. Aan de noordkant hiervan grenst de orangerie.

Omschrijving:

De schansmuren zijn opgetrokken uit handgevormde baksteen gemetseld in kruisverband, voorzien van pilasters en afgedekt door een ezelsrug.

De muren zijn aan de kant van de tuin voorzien van een houten klimrek voor de daar tegenaan groeiende klimplanten van rozen, druivenstokken, leiperen e.d. De verticale latten van het rek hebben een gesneden ui-vormige bekroning.

Waardering:

De schansmuren van de buitenplaats Kasteel Geldrop zijn van algemeen belang. De muren hebben cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een culturele en sociaal-economische ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling en uitgroei van buitenplaatsen in de negentiende en vroege twintigste eeuw, uitgaande van een ouder kasteel met aangehorigheden. De muren hebben architectuurhistorische waarden door de sobere en evenwichtige opbouw. Ze hebben ensemblewaarden als bepalend onderdeel van een samenhangend ensemble met bijgebouwen en zijngaaf bewaard gebleven.

Tags: losse objecten, ed.,tuin, park en plantsoen,kastelen,landh., parken ed

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Schansmuren
location_on Monumenten Kaart rond Geldrop

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt