Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Winkelwoonhuis in Alphen Aan Den Rijn

Julianastraat 38
2405 CH, Alphen Aan Den Rijn (Gemeente Alphen Aan Den Rijn)
Zuid Holland
Bouwjaar: ca. 1850 1850 ca. 1850
Publicatie: 20010115
Rijksmonument ID: 516142
Type: Woonhuis

Omschrijving van Winkelwoonhuis

Inleiding

WINKELWOONHUIS uit omstreeks 1850 met nagenoeg in oorspronkelijke staat verkerend winkelinterieur uit circa 1910. Aan de achterzijde een plat afgedekte jongere aanbouw.

Het pand is beeldbepalend gesitueerd in de gevelwand van de Julianastraat.

Omschrijving

Op rechthoekige grondslag opgetrokken pand bestaande uit twee bouwlagen onder zadeldak met gesmoorde Hollandse pannen, waarvan de noklijn evenwijdig aan de straat. De voorgevel heeft een natuurstenen plint en wordt afgesloten door een geprofileerde gootlijst op klossen. Op de begane grond de houten winkelpui gevormd door twee etalages aan weerszijden van een terugliggende glasdeur onder een zware latei. Daarboven een in blokken met schijnvoeg gepleisterde verdieping met gepleisterde hoeklisenen, die zich ook aan weerszijden van de winkelpui bevinden, en twee zesruits vensters.

INTERIEUR Op de begane grond een kamer-en-suite met in het voorste gedeelte het oorspronkelijke winkelinterieur met etalagekasten, een grote wandkast en een toonbank. Schuifdeuren met oud glas en in de achterkamer een paneellambrizering en schouw. Keuken met oude tegelvloer en privaat. Op de verdieping is de oorspronkelijke indeling met bedstee.

Waardering

Het pand met bijbehorend interieur is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als representatief en gaaf voorbeeld van een woonwinkelpand in sobere vormgeving uit het midden van de 19de eeuw met een gaaf bewaard winkelinterieur uit omstreeks 1910.

Het pand is beeldbepalend gesitueerd in de Julianastraat.

Dergelijke eenvoudige doch gave woonwinkelpandjes hebben een hoge zeldzaamheidswaarde.

Tags: gebouwen, woonhuizen,winkelwoning,werk-woonhuis,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Winkelwoonhuis
location_on Monumenten Kaart rond Alphen Aan Den Rijn

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt