Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Dubbele molenaarswoning met Neo-Renaissancistische elementen in Aarlanderveen

Noordeinde 92
2445 XG, Aarlanderveen (Gemeente Alphen Aan Den Rijn)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1910
Publicatie: 20010115
Rijksmonument ID: 516140
Type: Woonhuis

Omschrijving van Dubbele molenaarswoning met Neo-Renaissancistische elementen

Inleiding

De dubbele MOLENAARSWONING met Neo-Renaissancistische elementen werd in 1910 gebouwd ten zuidwesten van de stellingmolen De Morgenster (rijksmonumentnummer 7535), in opdracht van de familie Walraven. De molenaarswoning staat noordelijk van de dorpskern van Aarlanderveen, westelijk van het Noordeinde. Tussen 1992 en 1994 is de uitbouw tegen de achtergevel gewijzigd van een platte lage aanbouw in een iets hogere aanbouw onder een lessenaardak.

Omschrijving

De op rechthoekige grondslag opgetrokken dubbele molenaarswoning in rode baksteen bestaat uit één bouwlaag onder een mansardedak met rode geglazuurde tuile-du-Nord pannen en enkele gemetselde schoorstenen. Boven de langsgevels houten goten op klampen, boven de eindgevels windveren met makelaars en houtsnijwerk in de top. De gevels zijn geleed door rechtgesloten T-vensters onder hanenkammen met gepleisterde aanzet- en sluitstenen. Verder een gepleisterde plint en speklagen en waterdorpels van groen geglazuurde baksteen.

De symmetrische voorgevel (oost) telt zes vensterassen. De middelste twee assen worden in beslag genomen door paneeldeuren met spioneervensters en bovenlichten; voor de deuren een gemetseld stoepje. Boven de tweede vensteras van links en van rechts is een dakkapel met houten wangen en bekroond door een fronton; in de dakkapel een stolpvenster met boven- en onderin twee kleine gele ruitjes.

In de zijgevels (noord en zuid) drie vensters op de begane grond en twee in de geveltop. Centraal tegen de achtergevel (west) bevindt zich een uitbouwtje onder een lessenaardak, met in beide zijgevels een houten keukendeur. Aan weerszijden van de uitbouw twee vensters.

Van het INTERIEUR zijn met name in nummer 94 nog een aantal oorspronkelijke onderdelen over, waaronder: de paneeldeuren, een balkenvloer, plavuizen, een bedstee, een schouw met Art Nouveau tegels en een traphekje met snijwerk.

Waardering

De molenaarswoning met bijbehorende interieuronderdelen (alleen nummer 94) is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde te weten de typologie, de vormgeving met Neo-Renaissance elementen en de rijke detaillering.

Stedenbouwkundig is de molenaarswoning van algemeen belang als onderdeel van het ensemble dat de woning vormt met de reeds beschermde molen. Daarnaast is het pand van groot belang als onderdeel van de molenbiotoop.

Het exterieur van de dubbele molenaarswoning is in hoge mate gaaf. Van het interieur (alleen nummer 94) zijn nog een aantal elementen bewaard gebleven.

Tags: gebouwen, woonhuizen,molenaarswoning(k),bedrijfs-,fabriekswoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Dubbele molenaarswoning met Neo-Renaiss…
location_on Monumenten Kaart rond Aarlanderveen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!