Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Complex de Marthastichting: tuinmanswoning in Alphen Aan Den Rijn

Cornelis Geellaan 45
2406 JE, Alphen Aan Den Rijn (Gemeente Alphen Aan Den Rijn)
Zuid Holland
Bouwjaar: ca. 1900 1900 ca. 1900
Publicatie: 20010115
Rijksmonument ID: 516134
Type: Woonhuis

Omschrijving van Complex de Marthastichting: tuinmanswoning

Inleiding

De TUINMANSWONING dateert oorspronkelijk uit de periode rond 1900 gebouwd als arbeiderswoning. Het huis is enkele malen verbouwd, onder meer in de dertiger jaren van de 20ste eeuw. Toen de Marthastichting het terrein in gebruik nam, werd de woning als tuinmanswoning in gebruik genomen. Bij de woning hoorde een moestuin en boomgaard, waarvan de laatste bewaard is gebleven. De duidelijkste verandering ten opzichte van het oorspronkelijke ontwerp is de platte uitbouw tegen de voorgevel.

Omschrijving

De tuinmanswoning is boven een gepleisterde plint in rode baksteen opgetrokken over één bouwlaag onder een wolfdak met gesmoorde bouletpannen; de windveren en goten steken iets over. De gevels zijn geleed door vensters met roeden onder kunststenen lateien en boven zwart geglazuurde gemetselde waterdorpels.

Het linkerdeel van de voorgevel (oost) wordt in beslag genomen door een platte uitbouw met de houten voordeur met drieruits zijlichten, onder een luifel die aan trekstangen is opgehangen. Links van de ingang een stolpvenster met zesruits ramen. Rechts van de uitbouw is het dak lager doorgetrokken en in de gevel een klein venstertje aangebracht. In het dak een langgerekte platte dakkapel met overstekende goot, zeven vierruits vensters en twee beschotten.

In de zuidelijke zijgevel op de begane grond een glasdeur met roedenverdeling en een venster in de uitbouw. In de afgeknotte geveltop een vierruits venster. In de achtergevel (west) twee samengestelde vensters met drie zesruits ramen onder tweeruits bovenlichten. In het dak een langgerekte platte dakkapel met overstekende goot, drie vierruits vensters en twee smalle beschotten.

Waardering

De tuinmanswoning is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde wegens de traditionalistische vormgeving, die kenmerkend is voor alle gebouwen van het complex van de Marthastichting.

In stedenbouwkundig opzicht is het gebouw van algemeen belang vanwege de functionele en ruimtelijke samenhang met de boomgaard en de andere onderdelen van het complex in de parkaanleg.

Het pand is in hoofdvorm en detaillering grotendeels gaaf.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Complex de Marthastichting: tuinmanswon…
location_on Monumenten Kaart rond Alphen Aan Den Rijn

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt