Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Complex de Marthastichting: koetshuis in Alphen Aan Den Rijn

Raadhuisstraat 62
2406 AG, Alphen Aan Den Rijn (Gemeente Alphen Aan Den Rijn)
Zuid Holland
Publicatie: 20010115
Rijksmonument ID: 516133
Type: Gebouw

Omschrijving van Complex de Marthastichting: koetshuis

Omschrijving

KOETSHUIS in twee fases opgetrokken op een langgerekte plattegrond bestaande uit drie bouwvolumes: een westelijk en oostelijk deel en een tussenlid. Het westelijke deel is opgetrokken in rode baksteen met speklagen van zandsteen, over één bouwlaag onder een zadeldak met gesmoorde Hollandse pannen. De gevels van dit staldeel worden geleed door houten staldeuren met zware scharnieren en bovenlichten met verticale roeden.

Het oostelijke deel is opgetrokken in rode baksteen over twee bouwlagen onder een plat dak; eenvoudig houten gootlijst. De gevels zijn geleed door rechtgesloten zesruits schuifvensters onder segmentbogen in rode verblendsteen, met gepleisterde aanzet en sluitstenen op de begane grond; verder voorzien van gepleisterde boogtrommels, waterdorpels van geglazuurde baksteen en enkele gepleisterde speklagen.

Tussen het oostelijke en westelijke deel bevindt zich een tussenlid van één bouwlaag onder een plat dak. Ook hier zijn de gevels opgetrokken in rode baksteen en voorzien van rechtgesloten gevelopeningen, ditmaal onder strekken. De gootlijst van het tussenlid heeft aan de bovenzijde een iets overstekende cordonlijst.

Waardering

In stedenbouwkundig opzicht is het koetshuis van algemeen belang vanwege de functionele en ruimtelijke samenhang met de andere onderdelen van het complex van de Marthastichting in de parkaanleg.

Het exterieur van het koetshuis is in hoge mate gaaf en vormt een uitdrukking van de bouwgeschiedenis.

Tags: gebouwen, woonhuizen,koetshuis(g),opslag,handel,kant.,opsl, transp.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Complex de Marthastichting: koetshuis
location_on Monumenten Kaart rond Alphen Aan Den Rijn

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!