Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Kaaspakhuis van twee bouwlagen en een zolderverdieping onder een gebroken zadeldak met gesmoorde kruispannen in Alphen Aan Den Rijn

Prins Hendrikstraat 122
2405 AM, Alphen Aan Den Rijn (Gemeente Alphen Aan Den Rijn)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1902
Publicatie: 20010115
Rijksmonument ID: 516123
Type: Gebouw

Omschrijving van Kaaspakhuis van twee bouwlagen en een zolderverdieping onder een gebroken zadeldak met gesmoorde kruispannen

Omschrijving

KAASPAKHUIS van twee bouwlagen en een zolderverdieping onder een gebroken zadeldak met gesmoorde kruispannen. De nokrichting van het dak staat loodrecht op de straat. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen met een gepleisterde plint, speklagen en geprofileerde cordonlijsten. De eindgevels zijn uitgevoerd als tuitgevels met iets uitgemetselde aanzetten en een natuurstenen daklijst met een siersteen op de tuit. De regelmatige indeling van de gevel wordt bepaald door zesruits openslaande vensters onder strekken met gepleisterde aanzet- en sluitstenen.

Voorgevel (west) met drie vensterassen en in de geveltop een roosvenster met lekdorpeltje. Op de begane grond in het midden van de voorgevel een deur. In de zijgevel (zuid) op begane grond en verdieping een reeks vensters (zes assen) als in de voorgevel. Op de begane grond een dubbele deur.

De achtergevel (oost) grenst direct aan de Oude Rijn en heeft dezelfde gevelindeling als de voorgevel met op de begane grond en in de middenas deurpartijen. Op de tuit een pinakeltje.

Waardering

Het kaaspakhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als beelddrager van de kaasproductie en -handel, niet alleen regionaal maar ook nationaal gezien een economische ontwikkeling van grote betekenis.

Het kaaspakhuis is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde wegens de herkenbare typologie en de kenmerkende Neo-Hollandse Renaissancestijl, in overeenstemming met de bouwstijl van het huis.

Het kaaspakhuis bezit hoge ensemblewaarde vanwege de beeldbepalende situering zowel aan de Prins Hendrikstraat als langs de Oude Rijn en vanwege de functioneel ruimtelijke samenhang met het naastgelegen huis.

Wat het exterieur betreft is het pand in hoge mate gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

Tags: gebouwen, woonhuizen,kaaspakhuis,opslag,handel,kant.,opsl, transp.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Kaaspakhuis van twee bouwlagen en een z…
location_on Monumenten Kaart rond Alphen Aan Den Rijn

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!