Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Begraafplaats: baarhuisje aan de zuidzijde in Aarlanderveen

Zuideinde 22
2445 AV, Aarlanderveen (Gemeente Alphen Aan Den Rijn)
Zuid Holland
Bouwjaar: ca. 1870 1870 ca. 1870
Publicatie: 20010115
Rijksmonument ID: 516121

Omschrijving van Begraafplaats: baarhuisje aan de zuidzijde

Omschrijving

Aan de zuidzijde van het toegangshek tot de begraafplaats staat een lijkenhuisje (BAARHUISJE) gebouwd omstreeks 1870 is Neo-classicistische stijl als identiek pendant van het baarhuisje aan de noordzijde. Het op rechthoekige plattegrond opgetrokken huisje bestaat uit één bouwlaag onder een zadeldak met gesmoorde bouletpannen; goten op gesneden klampen en windveren. De gevels zijn gepleisterd met schijnvoegen, boven een hoge, glad gepleisterde plint. In de noordelijke langsgevel bevindt zich een keperboogvormige dubbele houten deur met stolpnaald aan enkele gepleisterde traptreden en een gemetselde drempel. In de westelijke en zuidelijke gevel blinde keperboogvensters met ruitvormige schijnvoegen, boven waterdorpels op consoles. In de oostelijke eindgevel een segmentboogvenster met een ruitvormige roedenverdeling.

Boven alle gevelopeningen zijn sierlijstjes aangebracht, die de vorm van de opening volgen. Onder de blinde vensters ventilatieroosters in rozetvorm. Tegen de zuidgevel, aan de grachtzijde, hangt een sierijzer bestaande uit grote krullen met kroonvormige ornamenten.

Waardering

Het lijkenhuisje is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als karakteristiek onderdeel van een begraafplaats en wegens de historische-functionele relatie met de toeganspartij van de begraafplaats.

Het lijkenhuisje is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde te weten de Neo-classicistische vormgeving.

In stedenbouwkundig opzicht is het lijkenhuisje van algemeen belang vanwege de functionele en ruimtelijke samenhang met de aanleg, beplanting, het hek en het lijkenhuisje.

Het lijkenhuisje is zeer gaaf.

Tags: losse objecten, ed.,baarhuisje,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Begraafplaats: baarhuisje aan de zuidzi…
location_on Monumenten Kaart rond Aarlanderveen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!