Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Begraafplaats: baarhuisje aan de noordzijde in Aarlanderveen

Zuideinde 22
2445 AV, Aarlanderveen (Gemeente Alphen Aan Den Rijn)
Zuid Holland
Bouwjaar: ca. 1870 1870 ca. 1870
Publicatie: 20010115
Rijksmonument ID: 516120

Omschrijving van Begraafplaats: baarhuisje aan de noordzijde

Omschrijving

Aan de noordzijde van het toegangshek tot de begraafplaats staat een BAARHUISJE gebouwd omstreeks 1870 in Neo-classicistische stijl als identiek pendant van het lijkenhuisje aan de zuidzijde. Het op rechthoekige plattegrond opgetrokken huisje bestaat uit één bouwlaag onder een zadeldak met gesmoorde bouletpannen; goten op gesneden klampen en windveren. De gevels zijn gepleisterd met schijnvoegen, boven een hoge, glad gepleisterde plint. In de zuidelijke langsgevel bevindt zich een keperboogvormige dubbele houten deur met stolpnaald aan enkele gepleisterde traptreden en een gemetselde drempel. In de westelijke en noordelijke gevel blinde keperboogvensters met ruitvormige schijnvoegen, boven waterdorpels op consoles. In de oostelijke eindgevel een segmentboogvenster met een ruitvormige roedenverdeling.

Boven alle gevelopeningen zijn sierlijstjes aangebracht, die de vorm van de opening volgen. Onder de blinde vensters ventilatieroosters in rozetvorm. Tegen de noordgevel, aan de grachtzijde, hangt een sierijzer bestaande uit grote krullen met kroonvormige ornamenten.

Waardering

Het baarhuisje van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als karakteristiek onderdeel van de begraafplaats en wegens de historische-functionele relatie met de toegangspartij van de begraafplaats.

Het baarhuisje van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde te weten de Neo-classicistische vormgeving.

In stedenbouwkundig opzicht is het baarhuisje van algemeen belang vanwege de functionele en ruimtelijke samenhang met de aanleg, beplanting, het hek en het lijkenhuisje.

Het baarhuisje is zeer gaaf.

Tags: losse objecten, ed.,baarhuisje,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Begraafplaats: baarhuisje aan de noordz…
location_on Monumenten Kaart rond Aarlanderveen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!