Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Verenigingsgebouw "St. Jozef" met interieur in Alphen Aan Den Rijn

Paradijslaan 3
2405 CC, Alphen Aan Den Rijn (Gemeente Alphen Aan Den Rijn)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1903
Publicatie: 20010115
Rijksmonument ID: 516116
Type: Gebouw

Omschrijving van Verenigingsgebouw "St. Jozef" met interieur

Inleiding

Het VERENIGINGSGEBOUW, "St. Jozef", is 'met het oog op de behoefte der jongelieden' in 1903 gebouwd in Nieuwe Historiserende trant. De grote rondboogvensters in de westgevel zijn recentelijk vernieuwd.

Omschrijving

Pand van één bouwlaag op rechthoekige plattegrond, opgetrokken in rode baksteen onder een samengesteld zadeldak met leidekking. De gevels worden ingedeeld met overwegend vensters met kleine roedenverdeling en afgesloten door een overstekende gootlijst op klossen.

Symmetrische voorgevel (noord) met hoge, in blokken gepleisterde plint. Centraal een hoog opgaand risaliet onder steekkap, geflankeerd door twee plat afgedekte entreeportalen met dubbele deuren met halfronde bovenlichten onder rondbogen op zuiltjes. In de risaliet een groot rondboogvenster met aan weerszijden een achtruits venster. Voor de oostgevel een plat afgedekte aanbouw. In het INTERIEUR is de zaal met toneelpodium uit de bouwtijd, een gepleisterd spiegelgewelf en een schouw bewaard gebleven.

Waardering

Het verenigingsgebouw met bijbehorende interieuronderdelen is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde te weten de oorspronkelijke functie en de Nieuw Historiserende bouwstijl van met name de voorgevel aan het plein.

Het pand heeft in hoge mate stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende situering aan het plein bij de St. Bonifatiuskerk en als onderdeel van het kerkelijke complex.

Het pand is in- en uitwendig redelijk gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

Tags: gebouwen, woonhuizen,verenigingsgebouw,vergadering en vereniging,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Verenigingsgebouw "St. Jozef" met inter…
location_on Monumenten Kaart rond Alphen Aan Den Rijn

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt