De Eerste: ontginningsschuur van het type T 4-E in Slootdorp
Omschrijving van De Eerste: ontginningsschuur van het type T 4-E
Inleiding
Kort na 1930 geplaatste ONTGINNINGSSCHUUR van het type T 4-E, genaamd "De Eerste", gesitueerd aan de noordzijde van de Slootweg op de hoek met de Schelpenbolweg. De schuur werd direct na de droogvalling van de polder gebouwd, onder meer voor materiaalopslag ten behoeve van de ontginning van de voormalige zeebodem.
Omschrijving
Voormalige ontginningsschuur, gebouwd op rechthoekig grondplan, voorzien van een driebeukig houtskelet en gevels van gepotdekseld zwartgeteerd beschot. De schuur heeft een met golfplaten bedekt zadeldak met aankapping boven de zijbeuken.
De voorgevel (W) is een topgevel met overkragende geveltop vanaf de verdiepingsvloer. De eerste bouwlaag heeft in de middenbeuk van links naar rechts een hoge darsdeur, een liggend tweelichtsvenster en opgeklampte deur met raam. De linkerbeuk heeft een lagere darsdeur, de rechterbeuk een moderne deur met venster. De geveltop heeft vlak boven de verdiepingsvloer een dubbel opgeklampt laadluik en geheel in de top een luchtrooster met horizontale schoepen.
De linkerzijgevel (N) heeft onder de gootlijst een, door drie hoge deuren doorbroken, meerdelig lintvenster met per raam een horizontale roede. De rechterzijgevel (Z) is vervangen door een bakstenen gevel met drie deuren en een drielichts vensterreeks in gewapend beton.
De achtergevel is in opzet gelijk aan de voorgevel. De midden- en zuidbeuk hebben elk een hoge darsdeur, de noordbeuk een opgeklampte deur en dubbel tweelichtsvenster.
Waardering
De voormalige ontginningsschuur is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische (typologische) waarde als zeldzaam geworden en grotendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een gebouwd object uit de beginperiode van de Wieringermeerpolder. De voormalige ontginningsschuur heeft situationele waarde vanwege de oorspronkelijke situering aan de Slootweg, in het noordwesten van de polder.
Tags: gebouwen, woonhuizen,schuur(g),opslag,handel,kant.,opsl, transp.
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
In de buurt
-
Toren bestaat uit drie geledingen, gescheiden door een bakstenen tandlijst Westerlanderweg 63, Westerland
-
Hervormde kerk Westerlanderweg 65, Westerland
-
Waterkeer Westerlanderweg 17, Westerland
-
Boerderij van het Wieringer type Oosterklief 36, Hippolytushoef
-
Boerderij van het Wieringer type Noorderbuurt 3, Westerland
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Slootdorp (Noord Holland)