Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Gemaal Lely: dienstwoningen in Wieringerwerf

Gemaal Lely
Zuiderdijkweg 18
1771 SH, Wieringerwerf (Gemeente Hollands Kroon)
Noord Holland
Bouwjaar: 1926
Architect: M.J. Granpré-Molière
Publicatie: 20010611
Rijksmonument ID: 516082
Type: Woonhuis
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Gemaal Lely: dienstwoningen

Inleiding

In 1929 naar ontwerp van prof.ir. M.J. Grandpré-Molière in de stijl van de Delftse School gebouwd blok met DIENSTWONINGEN bij het electrogemaal Lely. De dienstwoningen staan haaks op de Wieringermeerdijk op enige afstand ten noordwesten van het gemaal.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwd blok van vier dienstwoningen bestaande uit één bouwlaag onder een hoog opgaand overstekend zadeldak waarvan de noklijn evenwijdig loopt aan de voor- en achtergevel. Het dak heeft een hogere dakvoet aan de achterzijde. De hoekwoning aan de westzijde is breder en hoger dan de drie andere woningen en heeft een hogere nok en dakvoet. De woningen zijn vergelijkbaar opgezet. Elke woning heeft aan de voorzijde een deur, een meerdelig venster (oorspronkelijk zesdelig) en een lage brede dakkapel in het dakschild. Het dak wordt op zes punten doorsneden door rookkanalen, respectievelijk op de beide hoeken en ter hoogte van de woningscheidende muren. Het zadeldak wordt gedekt door rode Hollandse pannen, de gemetselde muren zijn gewit.

Waardering

De dienstwoningen zijn van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het gemaalcomplex Lely.

Tags: gebouwen, woonhuizen,dienstwoning,dienstwoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Gemaal Lely: dienstwoningen
location_on Monumenten Kaart rond Wieringerwerf

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt