Verkeersbrug van geklonken staal in Alblasserdam
Omschrijving van Verkeersbrug van geklonken staal
Inleiding
VERKEERSBRUG van geklonken staal uit 1939 over de rivier de Noord. De totale overbrugging bestaat uit een boogbrug, een rolbascule brug en een aanbrug. De aanbrug aan de westzijde is gebouwd omdat de grondgesteldheid aan het eind van de boogbrug te slecht was voor het bouwen van een landhoofd. Dit is namelijk de rand van het zomerbed van de Noord.
De overbrugging maakte deel uit van de rijksweg Rotterdam-Nijmegen (de huidige A15) en verving een pontveer. Brug werd op 14 november 1939 voor het verkeer geopend. In 1945 werd de brug door oorlogshandelingen beschadigd. De huidige brug is vrijwel in oorspronkelijke vorm aanwezig. In 1990 werd het tracé van de rijksweg gewijzigd en de grootste verkeersstroom door een tunnel onder de Noord geleid. De brug behield zijn functie voor lokaal verkeer.
Omschrijving
De afstand tussen de pijlers van de boogbrug bedraagt 178 m. waarmee de volle breedte (175 m) van het zomerbed van de Noord wordt overspannen. De boogbrug heeft een doorvaarhoogte van 9,4 m. (bij hoog tij). Ten oosten van de boogbrug bevindt zich een rolbasculebrug met een doorvaarwijdte van 42 m. De aanbrug aan de westzijde van de overspanning heeft een opening van 45 m. Boogbrug, aanbrug en rolbasculebrug vormen een symmetrische overbrugging van een middenbrug met twee gelijkwaardige zijbruggen. Het rijdek is 12 m.
breed, de middenbrug is bovendien voorzien van twee schampkanten van 0,5 m. binnen de hoofdliggers en heeft daarbuiten nog zijpaden met een breedte van 2,5 m. De middenbrug heeft twee vakwerkbogen van 33 m. hoog en bij de opleggingen samenkomende boogranden. Het stabiliteitsverband tussen de bovenranden van de vakwerkbogen heeft een K-vorm. De twee pijlers en beide landhoofden zijn gemetseld en van betonnen dekplaten voorzien. De basculebrug en de aanbrug hebben onder het wegdek evenwijdige V-liggers met verticalen naar de boven- en onderrand.
Waardering
De brug is van algemeen belang wegens cultuurhistorische waarde als typologisch voorbeeld van een stalen boogbrug met trekband die vanaf 1927 met de uitvoering van het Rijkswegenplan in Nederland op diverse lokaties werden gebouwd. En als belangrijke brugverbinding in dit waterrijke deel van Nederland.
De boogbrug is van algemeen belang wegens architectuur-historische en industriële waarde als onderdeel van de technische ontwikkeling van de Nederlandse bruggenbouw.
De brugverbinding heeft stedebouwkundige en landschappelijke waarde vanwege de fraaie en beeldbepalende ligging tussen de Alblasserwaard en IJsselmonde. De brug is gaaf in hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik.
Tags: weg- en waterwerken,verkeersbrug,brug,weg- en waterbouwk.werken
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
In de buurt
-
Woonhuizen van het type rug-aan-rugwoning zijn gecombineerd met een smederij in Traditioneel Ambachtelijke stijl Kerkstraat 49, Alblasserdam
-
Ambachtsherenhuis, bestaande uit parterre en verdieping, gedekt door schilddak met hoekschoorstenen Cortgene 9, Alblasserdam
-
Kerk van de Nederlands-Hervormde gemeente in neo-gotische stijl Cortgene 8, Alblasserdam
-
Nabij de oude toren gelegen boerderij, waarvan het woongedeelte een puntgevel heeft met in de top een kruiskozijn. Overigens vensters met kleine roedenverdeling en luiken; vloeddeur met bovenlicht. Schuur met zij- inrijdeuren Kerkstraat 175, Alblasserdam
-
Toren der voormalige Hervormde Kerk Kerkstraat 144, Alblasserdam
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Alblasserdam (Zuid Holland)