Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Arbeiderswoning in Schoorl

Hargergat 4
1871 GK, Schoorl (Gemeente Bergen)
Noord Holland
Bouwjaar: 1885
Publicatie: 20010810
Rijksmonument ID: 516020
Type: Woonhuis

Omschrijving van Arbeiderswoning

Inleiding

(Voormalige) ARBEIDERSWONING uit circa 1885, bijzonder in het landschap gesitueerd op de overgang tussen het duin- en polderlandschap, aan de zuidwestzijde van het Hargergat. N.B. De latere aanbouw tegen de achtergevel maakt geen deel uit van de bescherming.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan opgetrokken woonhuis van één bouwlaag onder een zadeldak gedekt met rode Hollandse pannen. De gevels zijn geblokt gepleisterd. Bovenlangs de voor- en achtergevel bevindt zich een bakgoot op klossen (vroeger een blokgoot). De kopse zijgevels zijn uitgevoerd als topgevel en voorzien van rechte windveren, een makelaar en twee schootankers ter hoogte van de zoldervloer. In de voorgevel (NO) bevindt zich links van het midden een paneeldeur met vierruits raam. De rechterzijgevel (NW) heeft links twee kleine gekoppelde vierruits vensters en middenboven een stolpraam. De linkerzijgevel (ZO) is op de begane grond voorzien van twee kleine tweedelige vensters met openslaande ramen en op de verdieping van een paneeldeurtje met twee ramen naast elkaar en een drieruits bovenlicht. Links naast het rechter venster op de begane grond bevindt zich een derde schootanker. De achtergevel (ZW) was vroeger gesloten. In het interieur zijn de uit brede vloerdelen samengestelde vloeren nog aanwezig. De zoldervloer rust op een enkelvoudige balklaag.

Waardering

De voormalige arbeiderswoning is van algemeen belang wegens cultuurhistorische en typologische waarde als merendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een eenvoudige arbeiderswoning uit het laatste kwart van de negentiende eeuw. De woning heeft tevens situationele waarde vanwege de bijzondere ligging op de overgang van het duingebied en het polderlandschap ten westen van Groet.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Arbeiderswoning
location_on Monumenten Kaart rond Schoorl

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!