Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

In loco pascuae in Beverwijk

Arendsweg 57
1944 JA, Beverwijk (Gemeente Beverwijk)
Noord Holland
Bouwjaar: 1914-1915
Publicatie: 20010810
Rijksmonument ID: 515947
Type: Kerk

Omschrijving van In loco pascuae

Inleiding

PASTORIE "In loco pascuae" uit 1914-1915, deel uitmakend van het rooms-katholiek kerkcomplex 'O.L.V. van Goede Raad'.

Omschrijving

Op L-vormig grondplan gebouwde pastorie bestaande uit een nagenoeg vierkant hoofdvolume van twee bouwlagen waarboven een zolderverdieping met borstwering en vliering onder een hoog zadeldak met de noklijn evenwijdig aan de weg, en haaks op dit hoofdvolume linksachter een kleiner rechthoekig bouwvolume van twee bouwlagen onder een zadeldak met de noklijn haaks op de weg. Beide daken zijn gedekt met rode verbeterde Hollandse pannen. De rechter helft van het achterschild van het hoofddak is onderaan opgewipt. De buitengevels zijn opgetrokken in deels gesinterde bruine klinkers (formaat circa 20 x 5 cm) in kruisverband met verdiepte voeg. De voor- en linkerzijgevel hebben een hoge hardstenen plint en sterk in de gevel teruggeplaatste vensters. In de overige gevels liggen de vensters minder ver terug. De aanzetten van de strekken boven de vensters en de lekdorpels zijn uitgevoerd in zandsteen.

De voorgevel (ZW) heeft rechts een driezijdige erker die zich uitstrekt over twee bouwlagen en voorzien is van een driezijdig zinkgedekt dak. In de schuine zijden van de erker bevindt zich zowel op de verdieping als de parterre een zesruits stolpraam, de laatste met tweeruits bovenlicht. De brede voorzijde van de erker is op beide bouwlagen voorzien van twee gekoppelde zesruits stolpramen met vierruits (parterre) of tweeruits (verdieping) bovenlicht. Tussen beide vensters is een brede gevelsteen ingemetseld met het opschrift "IN LOCO PASCUAE" ("op de plaats van de wei" hetgeen verwijst naar de oude naam van het perceel "Het Hooiweidje"). Links naast de erker bevindt zich een rondboogportiek bereikbaar via drie hardstenen treden. De portiek heeft een hardstenen vloer en een eikenhouten paneeldeur met bovenin een liggend zesruits raam voorzien van kathedraalglas en een zwaar traliewerk. Rechts bevinden zich op de parterre en de eerste verdieping twee gekoppelde zesruits stolpramen met vierruits respectievelijk tweeruits bovenlichten. Onderaan de linker helft van het voorschild staan drie dakkapellen met vierruits stolpraam en een zadeldak waarop rode verbeterde Hollandse pannen.

De rechterzijgevel (ZO) is uitgevoerd als een tuitgevel die halverwege beide schuine gevellijnen onderbroken wordt door een hoge rechthoekige schoorsteen. Rechts op de begane grond bevindt zich een zesruits venster. De eerste verdieping heeft rechts op de hoek een met vouwluiken afsluitbaar inpandig balkon dat zowel naar deze gevel als de achtergevel opent met een rondboogvormige muuropening. Links hiervan is de eerste verdieping voorzien van twee gekoppelde zesruits stolpramen met tweeruits bovenlicht. De zolderverdieping telt twee paar vensters waarvan het rechter paar nog met de oorspronkelijke zesruits stolpramen. Ter hoogte van de vliering bevindt zich een enkel venster. De linkerzijgevel (NW) is op de parterre van links naar rechts voorzien van drie gekoppelde vensters, twee kleine vensters (de linker dichtgezet), een zijingang met een opgeklampte deur voorzien van een ruitvormig raampje en een geknikte bovenkant, een liggend venster waarin twee zesruits ramen, en een zesruits venster. De zijingang is bereikbaar via een gemetseld bordes in de borstwering uitgespaarde kruismotieven als symbool voor Christus. Boven de zijdeur wordt het achterliggende trappenhuis verlicht door twee kleine recht boven elkaar aangebrachte vensters waarin kleurig glas in lood. Rechts hiervan telt de eerste verdieping twee paar gekoppelde zesruits ramen met tweeruits bovenlicht en heeft de zolderverdieping een tweetal zesruits vensters. Ter hoogte van de vliering erboven bevindt zich een klein vierruits venster onder een klein spitsboogvenster waarin kleurig glas in lood. Het lagere linker gedeelte van de linkerzijgevel heeft op de eerste verdieping rechts een klein venster en links een liggend venster waarin twee vierruits stolpramen met tweeruits bovenlicht. Op het dakschild erboven staat halverwege een dakkapel met zadeldak.

De achtergevel (NO) is voorzien van een dubbele glasdeur met drieruits bovenlicht en ter weerszijden een zesruits venster. Rechts bevindt zich een smallere dubbele deur met in elke deurhelft vier ruiten boven elkaar. Het gebrandschilderde bovenlicht van laatstgenoemde deur toont Maria met Kind en werd vervaardigd door Frits Geuer (tot 1917 bevond het zich boven het hoofdaltaar). De eerste verdieping heeft van links naar rechts het genoemde inpandige balkon, een vierruits venster en twee smalle en hoge glas-in-loodramen. Boven de laatste twee bevindt zich in de enigszins hoger opgetrokken rechter gevelhelft een tweetal lagere glas-in-loodramen. De aansluitende zuidoostgevel van het rechthoekige volume linksachter heeft op de begane grond rechts twee zesruits vensters waarvoor diefijzers en op de eerste verdieping links en rechts een klein venster. De kopse achtergevel van dit volume is uitgevoerd als tuitgevel en voorzien van een klein rondvenster in de top. Het interieur van de pastorie verkeert nog grotendeels in de oorspronkelijke staat en bevat onder meer in de vestibule een bruingele tegellambrisering, in de gang een gespikkelde beige tegellambrisering met een onder- en bovenrand van zwarte tegels, een ruime bordestrap tot aan de zolder met een leuning waarvan de trappalen evenals de op brede vertikale delen rustende handlijsten uitgevoerd zijn in gelakt eikenhout, en zowel op de parterre als de verdieping sobere kamers (gepleisterde wanden en vlakke stucplafonds) toegankelijk via terugliggende paneeldeuren waarvan de zware deurkozijnen ontlast worden door een rollaag van rode baksteen. Boven de eveneens in kamers onderverdeelde zolderverdieping en de via een steektrap bereikbare vliering bevindt zich een beschoten gordingenkap.

Waardering

De pastorie 'In loco pascaue' is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarden als historisch-functioneel onderdeel van het rooms-katholiek kerkcomplex 'O.L.V. van Goede Raad' en vanwege de voor het oeuvre van Kropholler kenmerkende robuuste traditionalistische baksteenarchitectuur, grotendeels gaaf bewaard (interieur en exterieur) en beeldbepalend gelegen.

Tags: kerkelijke gebouwen,pastorie(f),kerkelijke dienstwoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar In loco pascuae
location_on Monumenten Kaart rond Beverwijk

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt