Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Herenhuis in Geldrop

Hofstraat 4
5664 HT, Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1868
Publicatie: 20000705
Rijksmonument ID: 515924
Type: Woonhuis

Omschrijving van Herenhuis

Inleiding:

HUIS uit 1868 in Eclectische stijl, gebouwd voor textielfabrikant J.M. Eijcken. Het huis heeft een rechthoekige plattegrond. De voor- of westgevel staat aan de Hofstraat. Nu in gebruik als onderdeel van het gemeentehuis van Geldrop.

Omschrijving:

De architectuur van het huis is symmetrisch van opzet, het bevat twee bouwlagen met een met leien gedekt schilddak voortzien plat dak. De gevels bevatten een middenrisaliet, hoekpilasters, gekorniste kroonlijsten, fries met consoles, cordonlijst en basement, alles met een rijke stucdecoratie. Rond de muuropeningen geprofileerde lijsten met afgeronde bovenhoeken en kuifbekroning. De zes naast elkaar gelegen zesruits ramen in de bovenpui van de voorgevel zijn twee aan twee gekoppeld. Hierdoor ontstaat het effect van slechts drie travee├źn. In het bovenlicht van de dubbele voordeur een gietijzeren sierraam. Voor de deur een hardstenen stoep.

In het interieur zijn nog diverse authentieke onderdelen aanwezig zoals: stucplafonds, de geaderd wit marmeren gang en hal met daarin de dubbele trap met twee bordessen en gietijzeren balusters en kolommen. De vloer van de bovenhal is door middel van voetafdrukken in gele en bruine oker geschilderd.

Waardering:

Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van representatieve fabrikantenwoningen in het bestaande dorpsbeeld; het is tevens van belang als voorbeeld van typologische ontwikkeling van de villa. Het object is van architectuurhistorisch belang door de stijl en de detaillering, met name door de wijze waarop Eclectische motieven worden gebruikt ter verhoging van de representativiteit. Het huis is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het ex- en interieur. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Herenhuis
location_on Monumenten Kaart rond Geldrop

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt