Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Eben Haezerkerk in Urk

Eben Haezer
Wijk 4 101
8321 GH, Urk (Gemeente Urk)
Flevoland
Bouwjaar: 1895
Architect: Van Benthem
Publicatie: 20020510
Rijksmonument ID: 515909
Type: Kerk

Omschrijving van Eben Haezerkerk

Inleiding

De KERK van de Vrije Gereformeerde Gemeente is in 1895 gebouwd als Christelijk Gereformeerde kerk. Het eenbeukige, in een sobere, traditionele stijl gebouwde kerkje is van het type zaalkerk en is waarschijnlijk gebouwd naar ontwerp van de bouwkundige Van Benthem. De uitvoerder van de werkzaamheden was de firma Klein (en Buis?). In 1938 is het inwendige van de kerk ingrijpend verbouwd. Hierbij is tevens aan de achterzijde een travee toegevoegd en werd het meubilair van de kerk vervangen. Het exterieur van het torenloze kerkje is voor een belangrijk deel intact gebleven.

Omschrijving

Het in schone baksteen, vanuit een rechthoekige plattegrond opgetrokken kerkje heeft symmetrische gevels en staat onder een met pannen gedekt zadeldak met een bakstenen schoorsteen op het linker dakschild. De voorgevel is een tuitgevel en heeft een middenrisaliet met een vernieuwde dubbele deur onder een rondboog bovenlicht met een niet originele invulling van glas- in-lood. De gemetselde boog is voorzien van een sluitsteen. De diepliggende gietijzeren rondboogvensters aan weerszijden van en boven de deur zijn voorzien van roeden, boogtraceringen en bakstenen onderdorpels. Het gietijzeren roosvenster in de geveltop is eveneens diepliggend. De geveltop heeft een decoratieve, uitgemetselde rand en dekplaten. De zeven (oorspronkelijk zes) travee├źn diepe zijgevels zijn identiek en voorzien van gietijzeren rondboogvensters als die in de voorgevel en staan tussen lisenen met elk een staafanker aan de bovenkant. De gevelrand is uitgemetseld en voorzien van een fries met muizetand. De in 1938 opgetrokken achtergevel heeft een gepleisterde plint en een symmetrische gevelindeling met twee deuren onder drieruits bovenlicht en een hoger in het midden van de gevel geplaatst, rechtgesloten venster. De geveltop bevat twee, eveneens rechtgesloten vensters.

Waardering

Het kerkgebouw is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de stedenbouwkundige waarde.

- Het kerkgebouw heeft cultuurhistorische waarde vanwege de plaats die het inneemt in het geestelijk leven van de Urker bevolking.

- Het gebouw is van architectuurhistorisch belang vanwege de voor de bouwtijd karakteristieke vormgeving.

- De kerk heeft stedenbouwkundige als een belangrijk, beeldbepalend onderdeel van de straatwand.

- De kerk is bovendien van belang vanwege de herkenbaarheid en de mate van gaafheid van het exterieur.

Tags: kerkelijke gebouwen,kerk,kerk en kerkonderdeel,religieuze gebouwen

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Eben Haezerkerk
location_on Monumenten Kaart rond Urk

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!