Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Huize Humosa in Dedemsvaart

Humosa
Moerheimstraat 154
7701 CK, Dedemsvaart (Gemeente Hardenberg)
Overijssel
Bouwjaar: 1862
Publicatie: 20000911
Rijksmonument ID: 515824
Type: Boerderij

Omschrijving van Huize Humosa

Inleiding

BOERDERIJ "Humosa", in 1862 gebouwd in opdracht van de vervener Arend Berends. De boerderij staat aan de Dedemsvaart en heeft, evenals de andere boerderijen langs deze vaart, een monumentaal en naar de weg gekeerd voorhuis. Links van de boerderij (W) is een aangebouwde schuur, waarvan het gepleisterde deel het tussenlid tussen schuur en boerderij vormt.

Omschrijving

Boerderij van wit gepleisterde baksteen op een grijze plint onder een met grijze Hollandse pannen gedekt afgeknot schilddak waarvan de goot rust op klossen. Voorgevel (Z) met middenrisaliet onder een zadeldak met siervazen op de schouders en een rozetvenster in de top. Op de begane grond bestaat het risaliet uit een erker waarop een balkon geplaatst is met daarachter glasdeuren. Het balkon heeft een overkapping op gietijzeren kolommen.

In de zijgevels van het risaliet zijn terrasdeuren en op de verdieping rondboogvormige vensters. Aan weerszijden van het risaliet overkappingen op gietijzeren kolommen met daarachter twee vensters. De voorgevel heeft zesruits vensters waarvan de bovenlichten in een profiellijst gevat zijn. In de linker (W) zijgevel is de entree met bovenlicht onder een hoofdgestel en drie vensters geplaatst. De rechter zijgevel (O) heeft drie vensters en dubbele terrasdeuren. In de achtergevel een deur en enkele vensters. Boven deze gevel bevindt zich in het midden een dakkapel met twee vensters en een rozetraam in de top onder een steekkap.

De aangebouwde schuur is opgetrokken in rode machinale baksteen en heeft een rietgedekt wolfdak. De voorgevel heeft rechts een gepleisterd deel dat boven de deur en het venster wordt afgesloten door een gepleisterde lijst; voorts een baander waarboven een hooiluik en enkele vensters.

In de zijgevels rondboogvormige gietijzeren stalramen en rechtgesloten staldeuren.

Waardering

Boerderij van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- als kenmerkend boerderijtype voor Dedemsvaartse vervenersboerderijen

- vanwege de beeldbepalende ligging

- vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur.

Tags: agrarische gebouwen,boerderij,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Huize Humosa
location_on Monumenten Kaart rond Dedemsvaart

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt