Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Villa Lellingbo in Dedemsvaart

Lellingbo
Moerheimstraat 80
7701 CG, Dedemsvaart (Gemeente Hardenberg)
Overijssel
Bouwjaar: 1902
Architect: Karel Hakkert
Publicatie: 20000911
Rijksmonument ID: 515821
Type: Woonhuis

Omschrijving van Villa Lellingbo

Inleiding

HERENHUIS "Lellingbo", in 1902 in een eenvoudige Eclectische stijl gebouwd naar tekeningen van Karel Hakkert, in opdracht van Bonne Ruijs. Het huis staat ten oosten van de in 1888 door Bonne Ruijs opgerichte kwekerij Moerheim aan de Dedemsvaart. Achter het huis ligt een door Mien Ruijs ontworpen tuin; zij is de dochter van de opdrachtgever en heeft als tuinarchitecte grote bekendheid vervorven.

Omschrijving

Woonhuis over twee bouwlagen opgetrokken in rode machinale baksteen onder een met grijze Hollandse pannen gedekt schilddak. De gevel wordt beëindigd door een overstekende gootlijst.

Tussen de onder- en bovendorpels en ter halver hoogte van de vensters is de gevel opgesierd met natuurstenen banden. De gevelopeningen hebben een bovenlicht onder segmentboog met natuurstenen aanzet- en sluitstenen, waarbij de boogtrommel met een tegelmozaïek is ingevuld. Voorgevel (Z) met links een risalerend bouwdeel tussen lisenen dat bestaat uit een driezijdige erker, waarboven een balkon met een houten balustrade. In de erker zijn twee vensters en in het midden een deur geplaatst, op de verdieping bevindt zich een balkondeur. Boven dit geveldeel een dakkapel met gemetselde lisenen onder een uitkragende daklijst met houten bekroning en makelaar. In het rechter geveldeel een terugliggende entree met dubbele houten deuren voorzien van siersmeedwerk. Twee vensters op de begane grond en drie op de verdieping met onder de vensterbank een tegeltableau. Rechts van het pand is een serre aangebouwd onder een met leien gedekt afgeknot schilddak waarop een balkon met houten balustrade. De gevels van de serre bestaan uit grote glaspartijen in houten kozijnen. De zijgevels (O en W) hebben halverwege een liseen als afsluiting van de monumentale voorzijde van het pand en de uitkragende daklijst. De zijgevels en de achtergevel, met deur en diverse vensters, zijn aanzienlijk soberder vormgegeven.

Waardering

Woonhuis van algemeen cultuur- en architectuurhistorische en stedebouwkundige waarde:

- als belangrijk onderdeel van de nationaal bekende kwekerij Moerheim

- vanwege het monumentale, in een eenvoudige Eclectische stijl vormgegeven bouwvolume met zorgvuldige detaillering

- vanwege de beeldbepalende ligging

- vanwege de gaafheid van het exterieur.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Villa Lellingbo
location_on Monumenten Kaart rond Dedemsvaart

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt