Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Erve Kolkman: schuur in Neede

Erve Kolkman
G.L.Rutgersweg 9
7161 PC, Neede (Gemeente Berkelland)
Gelderland
Bouwjaar: 1914
Publicatie: 20000410
Rijksmonument ID: 515562
Type: Boerderij

Omschrijving van Erve Kolkman: schuur

Omschrijving

SCHUUR uit 1914 met rechthoekige plattegrond, bestaande uit één bouwlaag . De gevels, opgetrokken in roodbruine baksteen in kruisverband, worden afgesloten door een afgewolfd zadeldak gedekt met rode Hollandse pannen.

Centraal in de symmetrische VOORGEVEL bevindt zich de deel met tweedelige houten geklampte deur met houten boogveld afgesloten door een liggende ellipsboog met wit gepleisterde natuurstenen aanzet- en sluitstenen. In de sluitsteen is in relief het jaartal 1914 aangebracht. In de dubbele deur zijn twee tweeruits ramen aangebracht. Aan weerszijden van de deel bevinden zich meerruits ijzeren ramen met vorktracering, een gepleisterde lekdorpel en een rondboog rollaag met wit gepleisterde natuurstenen aanzet- en sluitstenen. Uiterst links en rechts bevindt zich een houten opgeklampte liggende ellipsboogvormige staldeur met wit geschilderde aanzet- en sluitstenen. Onder het wolfseind is de gevel afgezet met eenvoudige windveren.

In de LINKERZIJGEVEL bevinden zich drie houten opgeklampte staldeuren afgewisseld door drie kleine valramen met vorktracering. De ACHTERGEVEL is onbekend.

De RECHTERZIJGEVEL is blind met uitzondering van één stalraam met vorktracering.

Waardering

SCHUUR daterend uit het begin van de twintigste eeuw.

- Van architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard voorbeeld van een schuur als onderdeel van een historisch gegroeid boerderijcomplex.

- Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het boerderijcomplex karakteristiek gelegen in het agrarisch landschap, buiten de bebouwde kom van Noordijk.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een schuur die deel uitmaakt van een complex, als zodanig illustratief voor het leven op het platteland omstreeks de eeuwwisseling.

Tags: agrarische gebouwen,schuur(m),boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Erve Kolkman: schuur
location_on Monumenten Kaart rond Neede

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt