Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Generaal De Bonskazerne: Pompgebouw van de waterleiding in Velp

Generaal de Bons Kazerne
Generaal De Bonsweg 1
5363 ST, Velp (Gemeente Grave)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1939
Publicatie: 20000414
Rijksmonument ID: 515537
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Generaal De Bonskazerne: Pompgebouw van de waterleiding

Inleiding

In de uiterste noordwesthoek van het kazerneterrein staat, binnen de omheining maar door draadversperringen van de overige gebouwen gescheiden, een eenvoudig POMPGEBOUW VAN DE WATER-LEIDING uit 1939.

Omschrijving

Het eenlaags gebouwtje heeft een rechthoekige plattegrond, bakstenen gevels met ijzeren kozijnen en deur, en een tentdak met verbeterde Hollandse pannen en een overstek. Het is gesitueerd op een lichte kunstmatige verhoging en is in stijl aangepast aan de overige gebouwen op het kazerneterrein.

Waardering

Het pompgebouw van de kazerne is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een bestuurlijke en strategische ontwikkeling, namelijk de stichting van een kazerne als onderdeel van de Peel-Raamstelling, een belangrijk onderdeel van de landsverdediging, en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van kazernes in het interbellum. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de stijl die door de bureaus der genie werd toegepast en wegens het materiaalgebruik. Het geheel is van belang vanwege de situering, verbonden met de strategische ontwikkeling van de aloude vestingstad Grave. Het is belangrijk vanwege de gaafheid van in- en exterieur.

Tags: verdedigingswerken,bijgebouwen,verdedigingsw., milit.geb

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Generaal De Bonskazerne: Pompgebouw van…
location_on Monumenten Kaart rond Velp

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!