Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Generaal De Bonskazerne: Monument generaal De Bons in Velp

Generaal de Bons Kazerne
Generaal De Bonsweg 1
5363 ST, Velp (Gemeente Grave)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1940
Publicatie: 20000414
Rijksmonument ID: 515532
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Generaal De Bonskazerne: Monument generaal De Bons

Inleiding

In het verlengde van de poort staat, aan de rand van de appèlplaats, het ongesigneerde MONUMENT voor generaal De Bons, daterend uit omstreeks 1940.

Omschrijving

Het bakstenen, symmetrisch opgebouwde object bestaat uit een tweetal getrapt gemetselde bakken, door inzwenkend muurwerk verbonden met het opstaande monument. Het opstaande deel heeft kunststenen vormstukken, waarboven het metselwerk zich trapsgewijze verjongt. Het monument als de achterstaande bakstenen pijler worden bekroond door een kunststenen dekplaat met overstek. Aan de voorzijde van het monument is een geglazuurd terra-cotta laagreliëf met een afbeelding van een wapenschild met een naar links springend hert, bekroond door een helm met vizier, springend hert en florale motieven.

Onder het reliëf de tekst: "Generaal Majoor / Andreas de Bons / geb. in Zwitserland / 9 november 1719 / overleden te Nijmegen / begraven aldaar 19 november 1800 / commandant van de vesting Grave / van april 1765 tot 30 dec. 1794 / Heldhaftig verdediger tijdens / het beleg door de Fransen / van 20 oct. tot 30 dec. 1794".

Waardering

Het monument voor generaal De Bons is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als herinnering aan de naamgever van een kazerne die een voorbeeld is van een bestuurlijke en strategische ontwikkeling, namelijk de stichting van een kazerne als onderdeel van de Peel-Raamstelling, een belangrijk onderdeel van de landsverdediging. Het is van belang vanwege de situering, verbonden met de strategische ontwikkeling van de aloude vestingstad Grave.

Tags: openbare gebouwen,kazerne,militair verblijfsgebouw,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Generaal De Bonskazerne: Monument gener…
location_on Monumenten Kaart rond Velp

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!