Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Generaal De Bonskazerne: Magazijnen en stalling in Velp

Generaal de Bons Kazerne
Generaal De Bonsweg 1
5363 ST, Velp (Gemeente Grave)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1939
Publicatie: 20000414
Rijksmonument ID: 515530
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Generaal De Bonskazerne: Magazijnen en stalling

Inleiding

Direct ten zuiden van gebouw C (1) staat een tweetal vrijstaande gebouwtjes T1 en T2 uit 1939, die oorspronkelijk de functie van MAGAZIJNEN EN STALLING hebben gehad. Ze hebben Expressionistische vormen. Na de Tweede Wereldoorlog heeft T2 geruime tijd als kapel gefunctioneerd. Na de Tweede Wereldoorlog zijn de gebouwtjes verschillende keren gerenoveerd.

Tegenwoordig zijn in de gebouwen een bar en een hobbyclub ondergebracht

OMschrijving

T1 is een eenlaags gebouw onder samengesteld schilddak met verbeterde Hollandse pannen en heeft een samengestelde rechthoekige plattegrond. De in verschillende kleuren opgetrokken, aan de zuidelijke zijde gedeeltelijk vernieuwde bakstenen anderhalfsteens gevels zijn geleed door kunststenen lijsten en banden. In het midden van het gebouw was oorspronkelijk eeen boven een kelder gelegen kantoortje gevestigd. Deze kelder had in de zuidelijke gevel grote, met smeedijzeren diefijzers beschermde keldervensters. Van belang zijn verder de oorspronkelijke ijzeren kozijnen met openslaand onder- en bovenlicht en de opgeklampte vleugelpoorten met bovenlichten.

In het interieur zijn onder meer van belang de oorspronkelijke houten leuning van de trap naar de kelder (met strichilimotief), de zinken plantenbakken aldaar, en de open houten kap, bestaande uit een eenvoudig hangwerk.

Het vrijstaande gebouw T2 is haaks op T1 aan de noordelijke zijde gesitueerd. Het eenlaags gebouw heeft een rechthoekige plattegrond en een schilddak, belegd met verbeterde Hollandse pannen. De anderhalfsteens bakstenen gevels hebben kleine ijzeren lichten.

Waardering

De kazernegebouwen T1 en T2 zijn van algemeen belang. Ze hebben cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een bestuurlijke en strategische ontwikkeling, namelijk de stichting van een kazerne als onderdeel van de Peel-Raamstelling, een belangrijk onderdeel van de landsverdediging, en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van kazernes in het interbellum. Architectuurhistorisch zijn ze van belang vanwege de stijl die door de bureaus der genie werd toegepast en wegens het materiaalgebruik. Ze zijn van belang vanwege de situering, verbonden met de strategische ontwikkeling van de aloude vestingstad Grave. Ze zijn belangrijk vanwege de gaafheid van in- en exterieur.

Tags: openbare gebouwen,kazerne,militair verblijfsgebouw,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Generaal De Bonskazerne: Magazijnen en …
location_on Monumenten Kaart rond Velp

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!