Klooster St. Alfonsius Zusters: Tuin en toebehoren in Velp
Omschrijving van Klooster St. Alfonsius Zusters: Tuin en toebehoren
Inleiding
De ten zuiden en westen van het klooster liggende TUIN met TOEBEHOREN dateert in de huidige vorm van kort na 1900. De tuin is ommuurd. In de tuin zijn kruiswegstaties, een kas, een calvarieberg en een kleine kapel. Omstreeks 1916 is de tuin aan de westelijke zijde door de aankoop van nieuwe grond vergroot.
Omschrijving
De tuin is in de huidige vorm tot stand gekomen na de demping van de U-vormige oude gracht in 1897. Op de plaats van de gracht werd toen een wandeling aangelegd. De tuin heeft gazons en borders. Van de beplanting, globaal daterend uit de periode 1900-1950, kunnen onder meer genoemd worden eiken, linden, ceders, paardekastanjes, fruitbomen en coniferen. Tegen de noordelijke tuinmuur staat een groot, open tuinhok onder platdak.
In de tuin bevindt zich een kleine kapel uit omstreeks 1910.
Deze heeft een vierkante grondslag met een door kolommen geflankeerde ingang, een koepelgewelf en aan de achterzijde een kleine apsis, waarin een zandstenen H.Hartbeeld is geplaatst. Verder staat er een zandstenen beeld van de H.Alfonsus als bisschop (Cuypers, 1910), een tweede beeld van de H.Alfonsus en een zandstenen beeld van Pater Hofbauer. In twee kleine houten kapellen zijn gipsen beelden van de H.Jozef en de H. Antonius van Padua geplaatst.
In de tuin verder een ijzeren spitsbogige plantenkas op bakstenen onderbouw (omstreeks 1915). Het kleine kerkhof dateert uit 1858 en is in 1899 vergroot. Toen werden een calvarieberg met ijzeren kruisbeeld en een ijzeren poorthek geplaatst. De Lourdesgrot dateert uit omstreeks 1930. Omstreeks 1990 is het kerkhof, op het kruisbeeld na, geruimd. De bakstenen tuinmuur dateert voor een klein deel uit 1899. De oostelijke en zuidelijke zijden dateren uit 1909. Dit deel heeft een met pannen gedekte ezelsrug. Aan de oostelijke zijde geeft een in plaatijzer uitgevoerde inrijpoort toegang tot het binnenterrein. Aan de binnenzijde van de muur is in 1912 ten behoeve van de H. Kruiswegoefening een in steen gebeeldhouwde kruisweg ingewijd. Aan de buitenzijde van de muur zijn paardekastanjes en populieren aangeplant.
Waardering
De kloostertuin is van algemeen belang. Het geheel heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de bloei van orden en congregaties in de negentiende eeuw en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de kloostertuin met devotionele objecten binnen het contemplatieve klooster. De tuin heeft ensemblewaarden vanwege de samenhang met klooster, kapel en economiegebouwen. De aanleg is tevens van belang in samenhang met de gaafheid van de omgeving, waar ook het reeds eerder beschermde kapucijnenklooster is gelegen.
Tags: losse objecten, ed.,tuin,tuin, park en plantsoen,...
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
In de buurt
-
Klooster St. Alfonsius Zusters: Kloostervleugel haaks op de straat Basilius van Bruggelaan 2, Velp
-
Klooster St. Alfonsius Zusters: Zuidelijke kloostervleugel Basilius van Bruggelaan 2, Velp
-
Klooster St. Alfonsius Zusters: Kloostervleugel tussen klooster en kapel Basilius van Bruggelaan 2, Velp
-
Klooster St. Alfonsius Zusters: Voormalige kloosterkapel Basilius van Bruggelaan 2, Velp
-
Klooster St. Alfonsius Zusters: Oostelijke kloostervleugel Basilius van Bruggelaan 2, Velp
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Velp (Noord Brabant)