Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Grafmonument voor de in 1831 overleden geleerde Mr. C.J.W. Nahuys van Burgst in Breda

Haagweg 334
4813 XE, Breda (Gemeente Breda)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1832
Publicatie: 20070716
Rijksmonument ID: 515506

Omschrijving van Grafmonument voor de in 1831 overleden geleerde Mr. C.J.W. Nahuys van Burgst

Inleiding

Voor de in 1831 overleden geleerde Mr. C.J.W. Nahuys van Burgst in 1832 ontworpen gietijzeren grafmonument. Het ontwerp is van de hand van de Bredase architect P. Huysers Az. Uitvoering geschiedde door de firma Nederburg, Nering Bögel en Comp. IJzergieters te Deventer.

Omschrijving

GRAFMONUMENT op vierkante grondslag bestaande uit een taps toelopende schacht voorzien van afdekplaat met frontons in alle windrichtingen, bekroond door een vaas met draperie. Het monument heeft een hardstenen basement.

De schacht van het monument bestaat uit vier platen, voorzien van teksten en aan de onderzijde versierd met een eierlijst. Op de hoeken zijn naar beneden gerichte fakkels aangebracht. Verder zijn kleinere, sobere ornamenten toegepast. De ornamenten zijn afzonderlijk gegoten en later toegevoegd. Oorspronkelijk was het monument geschilderd.

Nb. Basement en urn zijn na een ongelukje met een grasmaaimachine tijdelijk opgeslagen om verder verval te voorkomen (2001).

Waardering

Het in 1832 opgerichte GRAFMONUMENT voor Nahuys van Burgst is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als getuigenis van de funeraire symboliek voor de welgestelden. Het heeft kunsthistorische waarde vanwege de classicistische vormentaal, de vroege toepassing van gietijzer voor grafmonumenten en de plaats in het oeuvre van architect Huysers en het uitgevoerde werk van de firma Nederburg, Nering Bögel en Comp. te Deventer. Typologisch is het object zeldzaam.

Tags: losse objecten, ed.,grafmonument,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Grafmonument voor de in 1831 overleden …
location_on Monumenten Kaart rond Breda

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt