Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Sint-Vituskerk, begraafplaats: grafmonument met kruis en engel voor Ydema-Witteveen in Blauwhuis

Vitusdyk 27
8615 LN, Blauwhuis (Gemeente Zuidwest Friesland)
Friesland
Bouwjaar: 1909
Publicatie: 20020527
Rijksmonument ID: 515173
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Sint-Vituskerk, begraafplaats: grafmonument met kruis en engel voor Ydema-Witteveen

Inleiding

Het GRAFMONUMENT met engel en "stammenkruis" bevindt zich op de begraafplaats behorende bij het rooms-katholieke kerkelijke complex St. Vitus te Blauwhuis (gewijd 1872). Het grafmonument staat aan de noordzijde van het terrein, tussen de Calvarieberg en het Pietà-grafmonument in en is naar het oosten gericht. De inscriptie op de ovalen marmeren plaat luidt: "RUSTPLAATS van den heer SYBERCH Y. YDEMA geb. te Workum 14 dec. 1841 overl. te Sneek 11 sept. 1917 en echtgenoote CORNELIA K.L.WITTEVEEN geb. te Oosterend 16 april 1846 overl. te Sneek 25 aug 1909..".

Omschrijving

Het natuurstenen basement staat binnen een vierkante natuurstenen omtrek. Op het hoge vierkante basement staat een marmeren kruis dat ondersteund wordt door een engel. Het basement bestaat uit een driedelige voet waarop een kubus met ovalen staat. Op het marmeren ovaal aan de oostzijde is de inscriptie met metalen letters aangebracht. De profielen van de basementonderdelen en de overige ovalen zijn zwart geschilderd. Op de kubus staat een plateau met kartellijst en enige stenen waarop het kruis en de engel staan. Het kruis bestaat uit een vrij grote met takken, bladeren en bloemen omwonden stam. Op de 'barokke' kruisarmen staat geschreven: RUST IN VREDE. De engel omarmt het kruis met zijn linkerarm en wijst met zijn rechterarm en wijsvinger omhoog.

Waardering

Het grafmonument uit 1909 voor S.Y. Ydema en C.K.L. Witteveen op de begraafplaats behorende tot het rooms-katholieke kerkelijke complex St. Vitus te Blauwhuis (gewijd 1872) is van algemeen cultuurhistorisch belang:

- als bijzondere uitdrukking van een geestelijke symboliek binnen een culturele/geestelijke ontwikkeling;

- vanwege de esthetische kwaliteit van het ontwerp;

- vanwege materiaalgebruik, ornamentiek en gaafheid;

- als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch en architectuurhistorisch van nationaal belang is.

Tags: losse objecten, ed.,grafmonument,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Sint-Vituskerk, begraafplaats: grafmonu…
location_on Monumenten Kaart rond Blauwhuis

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!