Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Sint-Vituskerk, begraafplaats: calvariegroep in Blauwhuis

Vitusdyk 27
8615 LN, Blauwhuis (Gemeente Zuidwest Friesland)
Friesland
Bouwjaar: 1870
Publicatie: 20020527
Rijksmonument ID: 515171
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Sint-Vituskerk, begraafplaats: calvariegroep

Inleiding

De CALVARIEGROEP, staande op de begraafplaats behorende bij de rooms-katholieke St. Vitus te Blauwhuis (gewijd 1872), bevindt zich aan de noordzijde van de begraafplaats, centraal ten opzichte van de meest noordelijke vakken en IS naar het oosten gericht. Blijkens het opschrift aan de achterzijde is de Calvarie in 1870 vervaardigd voor "Johanna Maria van.... We van Johannes Evers, d.d. An. Ds. DCCCLXX.

Omschrijving

De beeldengroep is in zandsteen uitgevoerd en staat op een rechthoekig basement van zandsteen en Naamse steen (?). De beelden staan op een soort kantelen: in het midden de gekruisigde Christus; aan weerszijden, tegen zuilen die de kruisarmen lijkt te ondersteunen, Johannes de Evangelist en Maria. De groep wordt gedekt door een afsluiting in de vorm van een aedicula. Op de voorzijde van het hoge basement staat in neo-gotische letters te lezen: "Ik ben de verrijzenis en het leven: die in Mij geloofd zal hebben - al is hij ook reeds gestorven: zal leven. Wees gegroet: o kruis onze eenige hoop waaraan het Heil der wereld heeft gehangen.


Waardering

De Calvariegroep uit 1870 op de begraafplaats behorende tot het rooms-katholieke kerkelijke complex St. Vitus te Blauwhuis (gewijd 1872), is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- als bijzondere uitdrukking van een geestelijke symboliek binnen een culturele-geestelijke ontwikkeling;

- vanwege materiaalgebruik en gaafheid;

- vanwege de esthetische kwaliteit van het ontwerp;

- als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch en architectuurhistorisch van nationaal belang is.

Tags: losse objecten, ed.,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Sint-Vituskerk, begraafplaats: calvarieā€¦
location_on Monumenten Kaart rond Blauwhuis

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!