Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Sint-Vituskerk, begraafplaats in Blauwhuis

Vitusdyk 27
8615 LN, Blauwhuis (Gemeente Zuidwest Friesland)
Friesland
Bouwjaar: verm. 1867-'71 1871 verm. 1867-'71
Publicatie: 20020527
Rijksmonument ID: 515170
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Sint-Vituskerk, begraafplaats

Inleiding

De BEGRAAFPLAATS, behorend bij het rooms-katholieke kerkelijke complex St. Vitus uit 1867-1871 naar ontwerp van architect P.J.H. Cuypers, ligt aan de westzijde van het complex, met de ingang achter het kerkelijke hoofdgebouw. De begraafplaats is vermoedelijk in dezelfde periode aangelegd als de andere onderdelen van het complex of kort daarna. Aan de westzijde van het doelmatig ingerichte terrein bevindt zich het oorspronkelijke houten BAARHUISJE (zie afzonderlijke omschrijving) en aan de noordzijde de Calvariegroep (zie afzonderlijke omschrijving). Voorts komen twee grafmonumenten voor afzonderlijke beschermig in aanmerking op grond van het goede ontwerp en/of het bijzondere materiaalgebruik. Te weten: het grafmonument met Pietà voor Pastoor Evers (1892) en het grafmonument met Engel voor het echtpaar Ydema-Witteveen (1909/1917) (zie de afzonderlijke omschrijvingen). De overige graftekens zijn van lokaal genealogisch belang.

Omschrijving

De aanleg van de begraafplaats is zeer eenvoudig: het terrein is door rechte paden in regelmatige rechthoekige vakken onderverdeeld.

Waardering

De begraafplaats behorende bij het rooms-katholieke kerkelijke complex St. Vitus te Blauwhuis (gewijd 1872) is van algemeen cultuurhistorisch belang:

- als bijzondere uitdrukking van een culturele ontwikkeling;

- als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch en architectuurhistorisch van nationaal belang is.

Tags: losse objecten, ed.,begraafplaats,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Sint-Vituskerk, begraafplaats
location_on Monumenten Kaart rond Blauwhuis

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!