Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Voormalige bierhandel met bovenwoning en pakhuis in de bouwstijl van de Neo- Hollandse Renaissance Oude Leidse Bierbrouwerij nu als monumentenwoning in Leiden

Nieuwe Rijn 82
2312 JK, Leiden (Gemeente Leiden)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1891
Publicatie: 20001009
Rijksmonument ID: 515099
Type: Gebouw

Omschrijving van Voormalige bierhandel met bovenwoning en pakhuis in de bouwstijl van de Neo- Hollandse Renaissance Oude Leidse Bierbrouwerij nu als monumentenwoning

Inleiding

Voormalige BIERHANDEL met BOVENWONING en PAKHUIS in de bouwstijl van de Neo- Hollandse Renaissance uit 1891. Uit een gesigneerde aanzetsteen blijkt dat het pand voor of door Lukas Regeur is ontworpen. In het pand bevond zich oorspronkelijk op de begane grond een agentschap van de Zuidhollandsche Bierbrouwerij. Het achterste deel van het pand is nog een tijd lang in gebruik geweest als limonadefabriek van de familie Weijermans. Een naambordje op de rondboog boven de ingang herinnert hier aan.

Het pand staat in een gevelwand aan de noordkant van de Nieuwe Rijn, in het beschermd stadsgezicht.

Omschrijving

Het op samengestelde plattegrond opgetrokken pand bestaat uit verschillende volumes die achter en boven elkaar gebouwd zijn. Vóór bevindt zich het agentschap van de Zuidhollandsche Bierbrouwerij, met daarboven twee woonlagen onder een samengesteld schilddak met antracietgrijze bouletpannen en twee grote gemetselde schoorstenen.

Daarachter op de begane grond een hoge produktieruimte en een opslagruimte.

Op de verdieping een lichthof, waarachter een pakhuis onder een zadeldak. Dit 'achterhuis' bevindt zich tussen de woning en de hoge produktieruimte van de begane grond.

De voorgevel is boven een hardstenen plint in rode baksteen opgetrokken over drie bouwlagen. De gevel telt drie vensterassen. De middelste vensteras wordt bekroond door een trapgevel, die door de kroonlijst steekt.

Rechtgesloten vensters met tweeruits bovenlichten op de eerste en tweede verdieping. Hardstenen waterdorpels onder de vensters, blokjes in rode verblendsteen aan weerszijden en segmentbogen in rode verblendsteen erboven.

Siermetselwerk in de boogtrommels. Een hardstenen geprofileerde waterlijst tussen de begane grond en eerste verdieping. Een kroonlijst met een gemetseld fries en tandlijsten sluit de gevel af. Speklagen ter hoogte van de waterdorpels en bovenlichten.

Zandstenen aanzetstenen en ornamenten.

De centraal in de gevel geplaatste ingang van de voormalige winkel wordt omvat door een halve cirkel van zandsteen, met daarin de inscriptie: "P.J. Weijermans, Agent der Zuidhollandsche Bierbrouwerij". In deze lijst een dubbele houten paneeldeur met glas en zijlichten gevat in een geklonken ijzeren boog en kolommen. De oorspronkelijke lantaarn is nog bovenaan de middenstijl bevestigd. Links van deze ingang, een venster met houten roeden boven de plint. Rechts de deur naar de bovenwoning: een rechtgesloten houten paneeldeur met glas en sierijzers onder een segmentboog. Een hardstenen brievenbusje tussen de twee deuren.

De geveltop komt voort uit twee met zandsteen geornamenteerde kraagstukken op de tweede verdieping. Nog twee geornamenteerde kraagstukken op de uiteinden van het fries. Halverwege de geveltop een cordonlijstje met een rijk geornamenteerde penant.

Interieur Op de begane grond zijn in de ruimte achter de dubbele deur onder meer drie ijzeren ijskasten, de gepleisterde troggewelven en het kantoortje bewaard gebleven. De wanden van het kantoortje, linksvoor in de ruimte, bestaan uit een gepleisterde borstwering met glas-in-lood vensters daarboven. In de ijskasten rechts werden ijsstaven gebruikt om het bier en de frisdrank te koelen. Een geklonken ijzeren kolom van U-balken en een U-balk ondersteunen de eerste verdieping. In een hoge ruimte achterin werd de frisdrank tot de jaren zeventig van de twintigste eeuw geproduceerd. Eén van de muren van de hoge ruimtes is een oudere gevel van een pakhuis. Via een gangetje onder een gepleisterd tongewelf langs de hoge ruimte is de opslagruimte van het voorhuis verbonden met de opslagruimte achter. De achtergevel bestaat uit de blinde gevel van de hoge ruimte en de achtergevel van de aanbouw van de achterste opslagruimte.

De pakzolders op de verdiepingen achter het woongedeelte worden gekenmerkt door zware houten balkenvloeren verbonden door een houten trap en een goederenlift.

In het woongedeelte zijn de geprofileerde deurposten en paneeldeuren nog grotendeels bewaard. De tussenwand van de kamer-en-suite bestaat uit ingebouwde kasten met paneeldeuren waartussen twee schuifdeuren met panelen en glas. In beide kamers stucplafonds. In het trappenhuis nog een houten trapleuning met gietijzeren balusters en een plat glazen dak als afsluiting.

Houten kapspanten op zolder.

Waardering

De voormalige bierhandel met opslagruimten en bovenwoning uit 1891 zijn van algemeen belang vanwege architectuur-en cultuurhistorische en industrieelarcheologische waarde, als kenmerkend voorbeeld van een laat negentiende eeuws bedrijfsgebouw ten behoeve van de levensmiddelen voorziening met neo Renaissancisische detaillering. Het pand heeft ensemblewaarde als beeldbepalend onderdeel van de noordelijke bebouwingaan de Nieuwe Rijn.

Het exterieur is gaaf en ook delen van het interieur zijn gaaf bewaard gebleven.

Tags: gebouwen, woonhuizen,handel en kantoor,handel,kant.,opsl, transp.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Voormalige bierhandel met bovenwoning e…
location_on Monumenten Kaart rond Leiden

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!