Villa De Hoekstee in Leiden
Omschrijving van Villa De Hoekstee
Inleiding
In 1904 in Chaletstijl gebouwde VILLA De Hoekstee, ontworpen door Willem Cornelis Mulder (1850-1920) voor eigen gebruik en na voltooing van de kerk in 1926, die in aansluiting bij het woonhuis eveneens in Chaletstijl werd uitgevoerd, in gebruik genomen als pastorie. In de oksel van de risaliet en de voorgevel bevond zich het uitbouwtje met de oorspronkelijke ingang. Dit is in 1966 al vervangen door een nieuw ingangsportaal. Het inmiddels wederom gemoderniseerde ingangsportaal en de aanbouw aan de achterzijde van de villa zijn voor de bescherming van ondergeschikt belang.
Omschrijving
De villa is op een vrijwel L-vormige plattegrond opgetrokken onder een overstekend zadeldak met rode tuile-du-Nord pannen, een gemetselde schoorsteen, goten op klampen en houten windveren. De vleugel haaks op de kerk telt anderhalve bouwlaag, de vleugel evenwijdig aan de kerk tweeënhalve bouwlaag. De gevels zijn witgepleisterd boven een in hardsteen gefrijnde plint met houten vakwerk direct onder de dakgoten en in de topgevels. De gevels zijn geleed door rechtgesloten vensters met meerruits bovenlichten onder gemetselde segmentbogen.
Links van de ingang risaleert een kamer heel sterk in de voorgevel. In het dak boven de ingang bevindt zich een dakkapel onder een lessenaardak. Waar de dakkapel de gootlijst van het dak onderbreekt, zijn twee dakpannen met voluten als afsluiting aangebracht. Boven de oostelijke zijgevel bevindt zich ook een dakkapel onder een lessenaardak.
Interieur
Het interieur van de villa is goeddeels in de oorspronkelijke staat bewaard met onder meer nog aanwezig deuren en deurposten, een tochtdeur met geslepen glas, lambriseringen met panelen en gesneden traphekjes in het trappenhuis, segmentboogvormige doorgangen en een geprofileerde vierkante kolom. In de buitenmuur van het bordes boven de eerste verdieping bevindt zich een glas-in-lood venster in de stijl van de Art Nouveau.
Waardering
Villa De Hoekstee daterend uit 1904 is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde als representatatief voorbeeld van een villa in Chaletstijl met oorspronkelijke interieuronderdelen en vanaf 1926 als pastorie in gebruik genomen bij de eveneens in Chaletstijl uitgevoerde kerk van de H.H. Fredericus en Odulphus.
Tevens is de villa van architectuurhistorisch belang als representatief voorbeeld binnen het veelzijdige oeuvre van W.C. Mulder.
Voorts van situationele waarde vanwege de ruimtelijke, stilistische en functionele relatie met de kerk.
Tags: kerk-onderdl./object,vanwege onderdelen kerk,religieuze gebouwen
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
In de buurt
-
Villa De Hoekstee Zoeterwoudsesingel 50, Leiden
-
Herenhuis Plantsoen 43, Leiden
-
Herenhuis Plantsoen 67, Leiden
-
Herenhuis Plantsoen 69, Leiden
-
Herenhuis Plantsoen 71, Leiden
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Leiden (Zuid Holland)