Pharmaceutisch Laboratorium: dienstwoning in Leiden
Omschrijving van Pharmaceutisch Laboratorium: dienstwoning
Inleiding
Naar ontwerp van Rijksbouwmeester Jacobus van Lokhorst in 1899 gebouwde en naast het voormalige Pharmaceutisch Laboratorium staande dubbele DIENSTWONING. De dubbele woning is gebouwd in een typisch laat-negentiende eeuwse, aan de Neo- Gotiek en Neo-Renaissance verwante stijl, die aansluit bij de kenmerken van de nabijgelegen laboratoriumgebouwen, van het universitaire complex.
Omschrijving
Vanuit een rechthoekige plattegrond, in rode strengperssteen met gele accenten opgetrokken dubbele woning met verdiept onder een met leien schubben gedekt, dubbel schild-/zadeldak. Gevels met bovenrand van grijze hardsteen op een trasraam van klinkers, smeedijzeren gevelankers en gemetselde profielen met kwarthollen als gevelbeëindiging. Symmetrische voorgevel met op de begane grond in de buitenste traveeën een paneel-/glasdeur met ijzerwerk voor het deurraam.
Deuren onder een geprofileerd kalf en een drieruits-bovenlicht in de vorm van een spitsboog. Tussen de deuren per woning twee rechtgesloten vensters met schuiframen en glas-in-lood bovenlichten (nr.30) onder segmentbogen. Tussen begane grond en verdiep een zandstenen cordonlijst, waarop de eveneens zandstenen onderdorpels van de vensters rusten. In deze bouwlaag twee gekoppelde, onder overspanningsboog staande getoogde vensters met schuiframen. Smalle, excentrisch geplaatste vensters en kleine venstertjes onder de wolfseinden voorzien van latei en onderdorpel van zandsteen. In het midden van de gevel een regenpijp met de originele, versierde vergaarbak. Blinde rechter zijgevel. Achtergevel met rechtgesloten gevelopeningen onder rollaag en een niet origineel balkon op de oorspronkelijke, bewerkte schoren. De kap bevat een dakkapel en een met leien beklede dakrand. Aan de linker zijgevel een platte uitbouw en een vergaarbak als die aan de voorgevel. Linksachter een afgesnoten hoek. Kap met zakgoot en met piron bekroonde wolfseinden aan de voorzijde, alsmede met leien beklede dakgoten. In de zakgoot een uit vier delen samengestelde, opgemetselde schoorsteen met afgesnoten hoeken en ronde pijpen. In beide dakschilden boven de zijgevels een dakkapelletje met voorschot, met leien beklede wangen en een eveneens met leien gedekt, uitkragend kapje met piron. Tussen de woningen en het universiteitsgebouw bevindt zich een ijzeren erfscheiding met toegangshekken. Het hekwerk staat op een laag bakstenen muurtje met hardstenen blokken voor de bevestiging van de hekspijlen.
Waardering
De dienstwoningen zijn van algemeen belang wegens cultuurhistorische waarde vanwege de oorspronkelijke functie en de directe relatie met een voor de stad Leiden essentiële instelling voor wetenschappelijk onderwijs. Ze zijn van architectuurhistorische waarde vanwege de specifieke vormgeving in zowel de hoofdvormen als in de detaillering van het exterieur en als onderdeel van het oeuvre van een vooraanstaand architect. Ze hebben tevens stedebouwkundige en ensemblewaarde als onderdeel van een architectonisch en stedebouwkundig, zowel visueel als functioneel sterk aan elkaar gerelateerde groep gebouwen. De woningen zijn bovendien van belang vanwege hun herkenbaarheid en de gaafheid van het exterieur.
Tags: gebouwen, woonhuizen,dienstwoning,dienstwoning,...
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
In de buurt
-
Voormalig Pharmaceutisch laboratorium Hugo de Grootstraat 32, Leiden
-
Pharmaceutisch Laboratorium: hoofdgebouw Hugo de Grootstraat 27, Leiden
-
Blokje van zes etagewoningen Witte Singel 92, Leiden
-
Ehrenfesthuis Witte Rozenstraat 57, Leiden
-
Archiefgebouw van het gemeente-archief Leiden Boisotkade 2a, Leiden
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Leiden (Zuid Holland)