Barend van Namenshof in Leiden
Omschrijving van Barend van Namenshof
Omschrijving
De HOFJESWONING met regentenkamer is over één bouwlaag in rode baksteen opgetrokken boven een hardstenen plint. Het symmetrische bouwvolume bestaat uit een sterk risalerend middendeel met afgesnoten hoeken, geflankeerd door iets lagere aanbouwen onder een plat dak. De risaliet wordt afgedekt door een tentdak met rode geglazuurde verbeterde Hollandse pannen en een gemetselde schoorsteen op de top. In de risaliet een groot kruisvenster, met daarboven een zandstenen gevelsteen met wapenschilden en in reliëf de tekst: 'Hofje Barent van Namen, vernieuwd in 1915 door den regent Mr. G.W.J.J. Pape'. In de afgesnoten geveldelen een venster met bovenlicht, waarboven een gevelsteen met in reliëf het jaartal 1730 (oost) en 1915 (west). De gevels worden afgesloten door een geprofileerde gootlijst. Boven de middelste vensteras in de voorgevel een fronton met Neo- Barokke vorm.
In de voorgevel (noord) van de oostelijke aanbouw bevindt zich de ingang, een rechtgesloten paneeldeur met een tweedelig bovenlicht. De zijgevel is blind. In de voorgevel van de westelijke aanbouw een klein hooggeplaatst kruisvenster.
In de zijgevel een klein venster. Waterdorpels van geglazuurde baksteen onder de schuiframen, zesruits ramen in het bovenste gedeelte van de kruisvensters of in de bovenlichten. Luiken aan weerszijden van het onderste gedeelte van de vensters. IJzeren tandlijstjes op de bovendorpel van de kozijnen, onder rollagen.
Interieur Van het interieur zijn onder meer houten lambriseringen en een natuurstenen schouw met Neo-Lodewijk XVI decoraties in pleisterwerk bewaard gebleven.
Waardering
De hofjeswoning met regentenkamer van het Barent van Namenshofje is cultuurhistorisch van algemeen belang als onderdeel van een representatief vroeg twintigste eeuws hofje.
Het is van algemeen architectuurhistorisch belang vanwege de Nieuw- Historiserende stijl met Oud-Hollandse en Neo-Barok elementen en als kenmerkend ontwerp in het veelzijdige oeuvre van W.C. Mulder.
Stedebouwkundig gezien is de hofjeswoning met regentenkamer van belang vanwege de visuele en functionele relatie met de andere onderdelen van het hofje.
Het exterieur van de regentenkamer is nog bijzonder gaaf, van het interieur zijn enkele essentiële onderdelen bewaard gebleven.
Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
In de buurt
-
Barend van Namenshof: dubbele hofjeswoning Barend van Namenshof 1, Leiden
-
Barend van Namenshof: poortje Hoefstraat 12, Leiden
-
Barend van Namenhof: dubbele hofjeswoning Barend van Namenshof 3, Leiden
-
Barend van Namenshof: hofjeswoning Barend van Namenshof 8, Leiden
-
Barend van Namenshof: rijtje met drie hogjeswoningen Barend van Namenshof 5, Leiden
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Leiden (Zuid Holland)