Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

De Blauwe Ster in Voorschoten

star star star star (1)
Voorstraat 3
2251 BL, Voorschoten (Gemeente Voorschoten)
Zuid Holland
Bouwjaar: ca. 1895 1895 ca. 1895
Publicatie: 20001009
Rijksmonument ID: 515016
Type: Woonhuis

Omschrijving van De Blauwe Ster

Inleiding

Een ouder WINKELWOONHUIS 'De Blauwe Ster' met een winkelpui uit omstreeks 1895 in neo-renaissance-trant met nagenoeg in oorspronkelijke staat verkerend winkelinterieur voor rookwaren uit circa 1910, dat waarschijnlijk in opdracht van M.J. Steeneveld door de plaatselijke aannemer M. de Jong is uitgevoerd. Het pand is tot 1968 als sigarenwinkel in gebruik gebleven. Het woongedeelte aan de achterzijde is omstreeks 1980 gemoderniseerd en voor de bescherming van ondergeschikt belang.

Het pand ligt binnen het beschermd dorspgezicht en is beeldbepalend gesitueerd in de zuidelijke iets gebogen gevelwand van de met lindenbomen beplante Voorstraat.

Omschrijving

Een gedeeltelijk onderkelderd pand, bestaande uit één bouwlaag op een rechthoekige plattegrond onder een aan de voorzijde afgewolfd mansardedak met gesmoorde Hollandse pannen met de noklijn haaks op de straat. De linker zijgevel, opgetrokken uit rode baksteen, is waarschijnlijk 17de-eeuws.

De opgetrokken voorgevel is opgetrokken uit grauwe baksteen in fijngevoegd kruisverband, waarbij deur en vensters, respectievelijk worden gedekt door een strek en rollagen. Pleisterwerk is toegepast voor de plint en een onder de verdiepingsvensters doorlopende sierband.

De voorgevel is een lijstgevel (met houten hoofdgestel) met op de begane grond rechts een paneeldeur met bovenlicht. Links daarvan een houten winkelpui in Neo-Renaissance-stijl met links een eenruitswinkeldeur met bovenlicht en rechts een winkelruit. In het bovenlicht, dat kepervormig is afgedekt, is vaag een geschilderde blauwe ster te zien en de tekst: '.../ P. Steen(e)veld'. De etalageruit heeft eveneens een kepervormige afsluiting. De borstwering is voorzien van geglazuurde tegels met geperste geometrische Jugendstilmotieven.

Op de verdieping zijn twee T-schuiframen symmetrisch over de gevel verdeeld.

Interieur Op de begane grond bevindt zich in het voorste gedeelte het oorspronkelijke winkelinterieur met tegen de zij- en achterkanten houten etalagekasten, deels uitgevoerd met laden, deels met schuifdeuren. De eikenhouten opstand van de etalage is opgeslagen. De stijlen zijn uitgevoerd als gecanneleerde pilasters. Tegen één van de kaststijlen aan de linkerzijde bevindt zich een koperen gasaansluiting.

Waardering

Het woonwinkelpand is van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang als representatief en gaaf voorbeeld van een klein woonwinkelpand uit eind van de 19de eeuw met een winkelinterieur uit omstreeks 1910. Dergelijke relatief kleine, doch gave, woonwinkelpanden in dorpen hebben een relatief hoge zeldzaamheidswaarde.

Het pand is stedebouwkundig van belang omdat het beeldbepalend gesitueerd is in de Voorstraat en gelegen is binnen het beschermde dorpsgezicht.

Tags: gebouwen, woonhuizen,winkelwoning,werk-woonhuis,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar De Blauwe Ster
location_on Monumenten Kaart rond Voorschoten

Recensies (1)
    De Blauwe Ster De Blauwe Ster
    Voorstraat 3, Voorschoten, Zuid Holland, NL
  • star star star star
    4
    Een betere foto staat nu op Facebook