Slachthuis voor wrakvee in Leerdam
Omschrijving van Slachthuis voor wrakvee
Inleiding
Het SLACHTHUIS voor wrakvee werd rond 1935 gebouwd naar ontwerp van de toenmalige stadsarchitect van Leerdam, de heer Reijnders. Het in Kubistisch Expressionistische stijl vormgegeven pand staat in het centrum van de stad. Het slachthuis bood ruimte aan een slachtlokaal, een vleeswinkel, een keurlokaal en een laboratorium. Vanwege de ligging aan de wal heeft de achtergevel een verdieping die als koeling werd gebruikt.
Aan weerszijden van het pand is een erfscheiding geplaatst in de vorm van een ijzeren hekwerk tussen penanten. De slachttechnische installatie werd geleverd door machinefabriek Stork uit Hengelo.
Omschrijving
Onderkelderd pand bestaande uit een hoog rechthoekig en een lager vierkant bouwdeel die op één rooilijn tegen elkaar geplaatst zijn. De gevels zijn opgetrokken in rode handvormsteen met een verdiepte voeg. Het hoge bouwdeel waarin zich het slachtlokaal bevindt heeft een sheddak, het lagere bouwvolume huisvest de winkel, het keurlokaal en het laboratorium en wordt door een plat dak gedekt. Alle vensters van het pand hebben stalen kozijnen.
In de voorgevel (zuid) is links een rondboogvormige entree geplaatst bestaande uit dubbele deur met beslag binnen een strekkenboog. Onder de dakrand is links een vlaggenmast bevestigd en rechts een lantaarn. In het rechter geveldeel bevinden zich onder een brede houten luifel een winkelruit en twee stalen deuren met door roeden in drieën gelede vensters. Daarnaast is een dubbele rechtgesloten deur met beslag onder een betonnen latei geplaatst.
De rechter zijgevel heeft een om de hoek lopende luifel waaronder een twaalfruits venster geplaatst is. In het iets risalerende bouwdeel daarnaast bevinden zich een drielicht venster en twee tweelicht keldervensters.
In de linker zijgevel is een drielicht venster geplaatst tussen twee hemelwaterafvoeren. De achtergevel heeft diverse deuren en vensters op de verdieping. Voor het terugliggende geveldeel rechts is een trap geplaatst die toegang biedt tot de entree naar het slachtlokaal.
Interieur met terazzo vloeren, terazzo toonbank, gele tegels met zwarte bies, haken, lieren, leirollen en een betonnen trechter eindigend in de kelder voor het slachtafval. Het laboratorium is ingericht met een houten werkblad, zuurkast en kast.
Waardering
Het slachthuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als goed voorbeeld van het Duitse type slachthuis waar uit hygiënisch en productietechnisch oogpunt een functionele geleding in het pand herkenbaar is.
Het slachthuis is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een slachthuis in Kubistisch Expressionistische bouwtrant en als zeldzaam, nog bestaand ontwerp uit het oeuvre van de stadsarchitect Reijnders. Het in- en exterieur van het pand verkeert qua hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik in de originele staat.
Het slachthuis is van stedenbouwkundig belang als onderdeel van een nagenoeg gesloten gevelwand.
Tags: gebouwen, woonhuizen,slachthuis,industrie,boerderij, molen, bedrijf
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
Recensies (2)
-
Heidi (31 januari 2020 01:00)
star star star starPrachtig ontwerp! Mij valt op dat de naam van de architect telkens verkeerd wordt vermeld (wat leidt tot misverstanden omdat er nog meer architecten zijn geweest met een soortgelijke achternaam). Dit moet m.i. zijn de heer IMKO REINDERS. Geboren op 07-08-1883 te Slochteren en overleden op 27-10-1972 te Baarn. Jarenlang in dienst geweest van de Glasfabriek en daarna de Gemeente Leerdam. Bekend is ook zijn ontwerp van portierswoning aan de Boerendanserdijk 1 in Zwolle, zijn vorige woonplaats. Hij was ook kunstschilder.
-
Pieter En Jonne Van De Rest (17 juni 2015 02:00)
star star star starWij zijn sinds gisteren (16/6/2015) de trotse eigenaren. Het pand is door de vorige eigenaren heel strak verbouwd. De stallen zijn nu slaapkamers, het voormalige winkeltje is opgestrakt tot keuken, de wanden in de woonkamer / slachtruimte zijn ontdaan van de schrootjes. Wij hebben er een nieuwe eikenhouten vloer in gelegd.
In de buurt
-
Dubbel asymmetrisch woonhuis, type villa, Eclectische stijl Spoorstraat 3, Leerdam
-
Dubbel symmetrisch woonhuis, type villa, Eclectische stijl, Spoorstraat 7, Leerdam
-
Patriciershuis ter breedte van vijf vensterassen onder schilddak met dakvenster. Kroonlijst met consoles Lod. XIV. Deurpartij met pilasters en Lod. XV-bladmotieven Kerkstraat 8, Leerdam
-
Villa in Eclectische stijl Spoorstraat 11, Leerdam
-
Voormalig gemeentehuis. Witgepleisterde gevel met driehoekig fronton, gesneden deur en kalf en Empire-schuiframen Kerkstraat 18, Leerdam
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Leerdam (Zuid Holland)