Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Hoge staande grafzerk voor het familiegraf Bogaers in Helmond

Molenstraat 72
5701 KH, Helmond (Gemeente Helmond)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1875-1900
Publicatie: 20000217
Rijksmonument ID: 514924

Omschrijving van Hoge staande grafzerk voor het familiegraf Bogaers

Inleiding

Hoge staande GRAFZERK voor het familiegraf Bogaers uit de late negentiende eeuw. Het bevindt zich ter rechterzijde van het hoofdpad.

Omschrijving

Het grafmonument bestaat uit een hoge sokkel, een sculptuur en is afgezet met bewerkte hardstenen paaltjes. De gelede hardstenen sokkel is voorzien van rusticapatronen en eindigt in een bloktandlijst en een kwarthol geprofileerde lijst. Op de sokkel is een Neo-Renaissance plaquette in de vorm van een stuk papier met omgekrulde hoeken geplaatst: rustplaats der familie P.C.M. Bogaers. Op de sokkel staat een kalkstenen sculptuur, bestaande uit een kruis en links hiervan een engel. De engel houdt een lauwerkrans en een banderolle in de hand.

Waardering

Het grafmonument Bogaers is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als getuigenis van de katholieke grafcultuur in Zuid-Nederland en als herrinering aan een der leden van de maatschappelijke elite in de negentiende en vroeg twintigste eeuw. Het heeft kunsthistorische waarde vanwege de voor een katholieke begraafplaats zeldzame Neo-Renaissance stijl en de detaillering en is tevens van belang als representatief voorbeeld van de ateliermatige produktie van sculptuur. Het heeft ensemblewaarde als onderdeel van de beide naast elkaar gelegen complexen van de hervormde en katholieke begraafplaats.

Tags: losse objecten, ed.,grafzerk,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Hoge staande grafzerk voor het familieg…
location_on Monumenten Kaart rond Helmond

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!