Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Karschop in Netersel

Latestraat 11
5534 AM, Netersel (Gemeente Bladel)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1875-1900
Publicatie: 20011009
Rijksmonument ID: 514901
Type: Boerderij

Omschrijving van Karschop

Inleiding.

Ten zuiden van de langgevelboerderij staat, met de rooilijn dicht aan de straat, een klein KARSCHOP, daterende uit omstreeks 1875.

Beschrijving.

Het karschop heeft een globaal rechthoekige plattegrond, telt een bouwlaag en is voorzien van een asymmetrisch, laag aangezet, met riet beschoten schilddak, met een voet dan wel spiegel van oud Hollandse pannen. De lage gevels zijn gedeeltelijk gemetseld in handvorm baksteen, gedeeltelijk beschoten. In de zuidelijke gevel bevindt zich een opgeklampte inrijpoort. In het interieur is het oorspronkelijke gebint nog aanwezig.

Waardering.

Het karschop is van algemeen belang. Het object heeft cultuur-historisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in de Kempen en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de langgevelboerderij in de late 19de eeuw. Architectuur- en bouwhistorisch is het van belang vanwege de bouwgeschiedenis, die de materialisatie is van de ontwikkeling van de landbouw sinds de 19de eeuw. Het geheel is belangrijk vanwege de gaafheid van het ex- en interieur en de samenhang tussen hoofd- en bijgebouwen en erf die een goed beeld geven van een eenvoudige meerledige boerderij. Het geheel is gaaf en als zodanig zeldzaam.

Tags: agrarische gebouwen,schuur(m),boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Karschop
location_on Monumenten Kaart rond Netersel