Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Heilig Hartbeeld in S Heerenberg

Emmerikseweg 13
7041 AV, S Heerenberg (Gemeente Montferland)
Gelderland
Bouwjaar: 1910-1920
Publicatie: 20000410
Rijksmonument ID: 514891
Type: Overig
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Heilig Hartbeeld

Omschrijving

Een vrijstaand HEILIG HARTBEELD onderdeel van het kloostercomplex St. Bonifacius'. Het natuurstenen beeld is geplaatst op een gepleisterde, vierzijdige sokkel aan de oostzijde van het hoofdobject. Het beeld is geplaatst in een plantsoen met vierkante plattegrond begrensd door een ijzeren hek. De staande Christusfiguur met baard en halflang haar is gekleed in een tunica met pallium. De linkerhand wijst op het Heilig Hart afgebeeld als een brandend hart, het symbool van de goddelijke liefde. De rechterarm maakt een zegenend gebaar.

Waardering

HEILIG HARTBEELD vervaardigd in het begin van de twintigste eeuw geplaatst in de achtertuin van het jezuïetenklooster te 's-Heerenberg.

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een vrijstaand natuurstenen Heilig Hartbeeld geplaatst op een gepleisterde sokkel in een plantsoen afgesloten door een ijzeren hekwerk.

- Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het Duitse kloostercomplex 'St. Bonifacius' gelegen op Nederlands grondgebied als gevolg van de politiek van Bismarck.

- Van cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de Heilig Hartdevotie. De Heilig Hartdevotie uitte zich in het plaatsen van een Heilig Hartbeeld in een speciaal daarvoor aangelegd plantsoen.

Tags: losse objecten, ed.,gedenkteken,gedenkteken,voorwerpen op pleinen ed.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Heilig Hartbeeld
location_on Monumenten Kaart rond S Heerenberg

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt