Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Rechter woonblok, bestaande uit twee woningen die elkaars spiegelbeeld zijn in S Heerenberg

Muntwal 11
7041 AA, S Heerenberg (Gemeente Montferland)
Gelderland
Bouwjaar: 1939
Architect: TH.J. Van Ditshuizen
Publicatie: 20000410
Rijksmonument ID: 514885
Type: Woonhuis

Omschrijving van Rechter woonblok, bestaande uit twee woningen die elkaars spiegelbeeld zijn

Omschrijving

Het RECHTER WOONBLOK bevindt zich aan de westzijde van het centrale woonblok en bestaat uit twee aaneengesloten woningen, die elkaars spiegelbeeld zijn. Een eenvoudig, betegeld gangpad scheidt het rechter woonblok van het centrale woonblok.

De VOORGEVEL is vier vensterassen breed, waarvan twee assen per woning. In de linker vensteras bevindt zich een tweedelige houten paneeldeur met tweeruits bovenlicht van elkaar gescheiden door een kalf met zwikken, met rechts daarvan een schuifvenster met verdeling (3x2)+(3x1), aan weerszijden geflankeerd door houten luiken. Centraal in het zadeldak bevindt zich een dakkapel met twee gekoppelde naar buitenslaande vierruits draairamen. De gevel van rechter woning is het spiegelbeeld van de gevel van de linker woning.

Op de begane grond van de LINKERZIJGEVEL bevinden zich twee schuifvensters, links met verdeling (3x2)+(3x1), rechts (2x2)+(2x1), waartussen een klein enkelruits toiletraam. In de geveltop van de tuitgevel bevinden zich twee naar binnenslaande zesruits draairamen. De vensters in de zijgevel worden aan de boven- en onderzijde afgesloten door een rollaag.

Uiterst links in de ACHTERGEVEL bevindt zich op de begane grond een uitbouw met rechts daarvan een schuifvenster met verdeling (3x2)+(3x1). In de schild van het zadeldak bevindt zich een dakkapel zonder roedenverdeling. De gevel van de rechter woning is het spiegelbeeld van de gevel van de linker woning.

De RECHTERZIJGEVEL is identiek aan de linker zijgevel.

Waardering

RECHTER WOONBLOK, bestaande uit twee woningen die elkaars spiegelbeeld zijn. Dit woonblok is gebouwd als onderdeel van een complex gebouwd omstreeks 1939 naar ontwerp van TH.J. VAN DITSHUIZEN in traditionele stijl in opdracht van NV Huis Bergh.

- Van architectuurhistorische waarde als een gaaf en zeldzaam voorbeeld van een woonblok in Delftse School van de architect Th.J. van Ditshuizen in opdracht van NV Huis Bergh gebouwd omstreeks 1939.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de situering van het woonblok als onderdeel van een complex in de historisch gebogen rooilijn aan een zijde van de straat.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een woningbouwcomplex met NV Huis Bergh als opdrachtgever en eigenaar van het rijksmonument Huis Bergh. Het complex is door middel van de Delftse School bouwstijl bewust in relatie gebracht met het kasteel.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Rechter woonblok, bestaande uit twee wo…
location_on Monumenten Kaart rond S Heerenberg

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!