Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Pondskoekersluis in De Hoef

star star star star (1)
De Hoef Oostzijde 1
1426 AD, De Hoef (Gemeente De Ronde Venen)
Utrecht
Bouwjaar: 1850-1900
Publicatie: 20001017
Rijksmonument ID: 514696

Omschrijving van Pondskoekersluis

Inleiding

De Pondskoekersluis is een SCHUTSLUIS, gelegen in de Kerkvaart waar deze aansluit op de Kromme Mijdrecht. De sluis ontsluit de vaarwegen in de Polder Groot Mijdrecht. De sluis is aangelegd tussen 1850 en 1900. De draaibrug vormde oorspronkelijk de enige verbinding over dit deel van de Kerkvaart. De sluisdeuren worden sedert 1998, toen een restauratie plaatsvond, niet meer met de hand bediend, maar elektrisch.

Omschrijving

De nabij De Hoef gelegen schutsluis bestaat uit bakstenen kolkwanden met op constructief belangrijke plaatsen natuursteen of beton. De dekzerkprofielen zijn met ijzer versterkt en voorzien van bolders. In de wanden zijn natuurstenen haalkommen met haalpennen aangebracht.

De sluis heeft twee paar, naar het westen kerende, houten puntdeuren. Eén van elk paar deuren bevat een ijzeren schuif (rinket) met heugelstang. Ter weerszijden van het sluishoofd aan de Kromme Mijdrecht staan enkelvoudige houten dukdalven; aan de andere zijde van de sluis bevinden zich dubbele remmingswerken.

Over de sluis ligt een getuide, draaibare loopbrug, die in ijzer en hout is uitgevoerd.

Waardering

De schutsluis is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een schutsluis in de Polder Groot Mijdrecht, alsmede vanwege de cultuurhistorische waarde als onderdeel van de waterstaatkundige geschiedenis en de ontsluiting van het gebied.

Tags: weg- en waterwerken,sluis,waterkering en -doorlaat,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Pondskoekersluis
location_on Monumenten Kaart rond De Hoef

Recensies (1)
    Pondskoekersluis Pondskoekersluis
    De Hoef Oostzijde 1, De Hoef, Utrecht, NL
  • star star star star
    3
    wat en verrassende leuke wandeling van 9 km
In de buurt