Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Berg en Bosch: paviljoen tussen het Economiegebouw en het Zusterhuis in Bilthoven

Professor Bronkhorstlaan 10
3723 MB, Bilthoven (Gemeente De Bilt)
Utrecht
Bouwjaar: 1935-1936
Publicatie: 20010810
Rijksmonument ID: 514649
Type: Gebouw

Omschrijving van Berg en Bosch: paviljoen tussen het Economiegebouw en het Zusterhuis

Omschrijving

PAVILJOEN, gelegen tussen het Economiegebouw en het Zusterhuis. Het paviljoen, dat vermoedelijk gebouwd is tussen 1935 en 1937, heeft één bouwlaag onder een met rode pannen gedekt zadeldak. De mastgoot rust op metalen beugels. De uit gele baksteen opgetrokken gevels zijn voorzien van stalen kozijnen met roedenindeling.

De voorgevel (westen) kent een asymmetrische indeling van vier vensterassen met de hoofdingang op de middenas geplaatst. Ter weerszijden van de ingang is ter markering een laag bakstenen muurtje gemetseld. Boven de rondboogvormige stalen deur bevindt zich een plaatselijk doorschietend dakschild, dat door twee eenvoudige schoren ondersteund is. Rechts van de deur bevindt zich een drielichtsvenster met smalle, gemetselde muurdammen.

De overige asymmetrisch ingedeelde gevels zijn eveneens voorzien van vensterpartijen met smalle muurdammen. In de zuidgevel bevindt zich in de top een rondvenster.

Waardering

Het paviljoen is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als vroeg voorbeeld van een paviljoen in Delftse Schoolstijl, alsmede van ruimtelijk-functionele en ensemblewaarde als onderdeel van en in relatie met de overige complexonderdelen van het voormalig sanatorium Berg en Bosch.

Tags: openbare gebouwen,sanatorium,gezondheidszorg,cult.,gezondh., wetenschap

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Berg en Bosch: paviljoen tussen het Eco…
location_on Monumenten Kaart rond Bilthoven

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt