Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Fort Abcoude: kazerne A in Abcoude

Fort Abcoude
Molenweg 19
1391 CH, Abcoude (Gemeente De Ronde Venen)
Utrecht
Bouwjaar: 1883-1885
Publicatie: 20010226
Rijksmonument ID: 514627
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Fort Abcoude: kazerne A

Omschrijving

De twee bouwlagen tellende KAZERNE A is op het midden van het fort gelegen. Het gebouw is aan drie zijden aangeaard. De voorzijde of noordzijde is opgetrokken in baksteen en geleed door getoogde spaarvelden. Ter linker- en rechterzijde van het hoofdgebouw zijn, in een hoek van 45 graden met de rechte voorgevel, lagere bouwdelen gezet die eveneens zijn aangeaard. De linker is een poterne met annexen, die leidt naar de oostzijde van het fort, de rechter is identiek maar later dichtgezet. Omstreeks 1970-1980 is een recente, grotere doorgang van beton aan de westzijde aangebracht, die buiten de bescherming valt. Ten noorden ligt voor de kazerne een wal die de zo ontstane binnenplaats afsluit.

De voorgevel of noordgevel van het kazernegebouw is symmetrsich van opzet en heeft elf traveeën. De getoogde deur- en vensteropeningen zijn voorzien van natuurstenen elementen en een natuurstenen sluitsteen met diamantkop. Deuren en vensters zijn voorzien van groengeschilderde eikenhouten luiken. Elke travee bevat in de eerste bouwlaag een deur met bovenlicht met ter weerszijde een venster. In de tweede bouwlaag zijn drie vensters gezet met daarboven in het getoogde spaarveld een ronde opening. In de zesde travee van rechts is in hardsteen de naam `fort Abcoude' aangebracht, eronder in de sluitsteen van de boog boven de deur het jaartal `1885'.

Het interieur bevat een aantal legeringsvertrekken met getoogde gewelven. Deze deden onder andere dienst als keuken, lokaal voor manschappen, officieren en onderofficieren en zieken. Achter de legeringsvertrekken liggen de munitiemagazijnen met een lichtgang. Alle deuren zijn nog aanwezig.

De linker- en rechter vleugel haaks op het hoofdgebouw (de poternes) tellen beiden één bouwlaag en hebben aan de binnenzijde een bakstenen muur met getoogde spaarvelden. Aan de oost- en westzijde zijn de vleugels van het fort bepleisterd. Deze zijn gelijk met de aanaarding aflopend gemetseld en voorzien van een witte, groffe stucwerklaag met imitatie-voegen. Naast de doorgang naar de gang is aan de aflopende zijde een getoogde dubbele deur gezet.

Waardering

Van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als herkenbaar voorbeeld van een kazernegebouw met zijvleugels en doorgang alsmede van ensemblewaarde in relatie tot de overige complexonderdelen.

Tags: openbare gebouwen,kazerne,militair verblijfsgebouw,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Fort Abcoude: kazerne A
location_on Monumenten Kaart rond Abcoude

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt