Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Liniewal met nevenbatterij in Abcoude

Veltersl. Fort E/H Gein
1390 AA, Abcoude (Gemeente De Ronde Venen)
Utrecht
Bouwjaar: 1895
Publicatie: 20010226
Rijksmonument ID: 514609

Omschrijving van Liniewal met nevenbatterij

Omschrijving

De LINIEWAL met nevenbatterij uit 1895 is een smal, meer dan een kilometer lang aardwerk, dat 1,8 meter boven het omringende maaiveld uitsteekt. De wal is gelegen tussen de batterij aan het Gein en de keel van het Fort Nigtevecht en wordt halverwege doorsneden door de Velterslaan (de toegangsweg tot het fort). Deze laan scheidt ook de twee polders: de polder Baambrugge-Oostzijds en de Aetsveldsepolder. De liniewal bestaat uit een grenssloot, berm, dijklichaam met vlakke kruin en aan de frontzijde een flauwer talud dan aan de keel, en een grenssloot. Langs de zuidzijde staan knotwilgen. De wal is begroeid met gras.

De nevenbatterij van omstreeks 1903 is gelegen in het tweede deel van liniewal tussen de kruising met de Velterslaan en het Fort Nigtevecht. Het omvat een viertal plaatsen voor het opstellen van geschut, die aangeaard zijn en bestaan uit steenslag beton.

Op de zuidwestelijke terreinpunt bevindt zich een grenspaal (no. 17). Achter de wal bevinden zich een aantal opstelplaatsen uit 1926 voor kanonnen, onderdeel uitmakend van de luchtverdedigingskring rond Amsterdam.

Rond de liniewal is het landschap vlak en niet voorzien van bebouwing.

Waardering

De liniewal met batterij is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een verbindings- en inundatiewal, waarin een batterij is opgenomen. Tevens is het van algemene cultuurhistorische waarde als onderdeel van de ontwikkeling van de krijgskunde in de negentiende en vroege twintigste eeuw. Het is van ensemblewaarde als onderdeel van de Stelling van Amsterdam in relatie tot fort Nigtevecht.

Tags: verdedigingswerken,gemeenschapslinie,open verdedigingswerk,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Liniewal met nevenbatterij
location_on Monumenten Kaart rond Abcoude

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt