Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Verzetsstrijderspark in Apeldoorn

Verzetsstrijderspark
3888 ZJ, Apeldoorn (Gemeente Apeldoorn)
Gelderland
Bouwjaar: 1925-1940
Publicatie: 20000626
Rijksmonument ID: 514514

Omschrijving van Verzetsstrijderspark

Omschrijving

STADSPARK, genaamd het Verzetsstrijderspark. Het park is gelegen in het noordoostelijke deel van de Parken, ten oosten van het noordelijke deel van de Generaal van Heutszlaan. Het park is aangelegd in de Engelse landschapsstijl met een langgerekte licht gebogen vijverpartij, een lange gebogen pad en langgerekte grasvelden. De bomen, nu van een monumentale grootte, staan vrij, in kleine groepjes of in rijen langs de door het park slingerende weg. De vijver staat in verbinding met die van het Prinsenpark ten noordwesten en het Wilhelminapark ten zuidwesten. Verder bevat het park nog een groot deelvan de schilderachtige, door bomen en struiken omzoomde oude Grift, die zich ten oosten van de villawijk bevindt.Het grote braakliggende perceel ten westen van de vijver behoort tot de ooit verkavelde gronden van het landgoed, die nooit zijn bebouwd.

Waardering

Stadspark met invloeden van de Engelse landschapsstijl en ontstaan uit een deel van een landgoed uit de eerste helft van de 20ste eeuw.

- Van stedebouwkundige waarde door de situering aan de noordoostrand van de Parken als onderdeel van een bijna doorgaande groenzone, bestaande uit een viertal parken, die tezamen met de vele particuliere groenelementen een aantrekkelijk, waardevol beeld vormen.

- Van cultuurhistorische waarde als herkenbaar element uit een maatschappelijke ontwikkeling. Het park is aangelegd temidden van de huisvesting van de nieuwe en kapitaalkrachtige stedelijke elite, die zich bij voorkeur vestigde in kapitale villa's in ruim opgezette romantisch aangelegde villawijken. De Parken behoort tot de grootste en oudste villawijken van dit type in ons land en de aanleg droeg er toe bij dat het aanzien van het dorp en de sociale gelaagdheid van haar bevolking sterk veranderde.

Tags: losse objecten, ed.,park,tuin, park en plantsoen,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Verzetsstrijderspark
location_on Monumenten Kaart rond Apeldoorn

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt