Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Grot van Finigal, Koningin Juliana Toren in Apeldoorn

Koningin Juliana Toren
Amersfoortseweg 35
7313 AC, Apeldoorn (Gemeente Apeldoorn)
Gelderland
Bouwjaar: 1927
Publicatie: 20000626
Rijksmonument ID: 514479
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Grot van Finigal, Koningin Juliana Toren

Inleiding

GROT, aangelegd in 1927 aan de voet van de 'Koningin Julianatoren' uit 1910. De toren is gelegen aan de zuidzijde van de Amersfoortseweg en vormt het hart van het gelijknamige familie-pretpark. Aan de voet van de toren werd in 1927 een doolhof (of dwaalhof) aangelegd. In het midden van de doolhof bevindt zich een trap die voert naar een onderaardse gang die uitkomt in de koepelvormige grot aan de andere zijde van de Julianatoren. De grot heette vroeger ook wel de Grot van Finigal, een naam die soms verbasterd werd tot Bengaalse grot. In de grot bevindt zich nu een nagemaakt boerderijinterieur met poppen die het echtpaar Teunes-Heetmeijer moeten voorstellen.

Omschrijving

De koepelgrot is via de onderaardse gang te bereiken. Bovengronds is de grot te herkennen aan een betonnen koepel met een doorsnede van ca. zes meter en een hoogte van ongerveer 2,5 meter. Aan één zijde is een nieuwe entreepartij aangebracht waarin een trap naar beneden voert. Deze entreepartij valt niet onder de bescherming. Aan de binnenzijde is de koepel groter en is een grotachtig uiterlijk geconstrueerd. Het daglicht wordt gefilterd door 'brokken' gekleurd glas in de koepel. In de grot is een grote vitrine met een boereninterieur aangebracht. Deze invulling is modern.

Waardering

GROT uit 1927.

- Van architectuurhistorische waarde als functioneel en typologisch belangrijk voorbeeld van een grotstructuur in een tot pretpark uitgegroeid complex waarvan de uitzichttoren, deze grot en het doolhof, de oorspronkelijke onderdelen vormen. Er is sprake van een grote ensemblewaarde. De grot is verbonden met een in hetzelfde jaar aangelegd doolhof.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de functie, de verschijningsvorm en de combinatie van dit en de overige oorspronkelijke elementen in dit pretpark.

Tags: losse objecten, ed.,grot,tuin, park en plantsoen,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Grot van Finigal, Koningin Juliana Toren
location_on Monumenten Kaart rond Apeldoorn

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt