Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Atelier bij De Zeeuwsche Knoop in Apeldoorn

Burg. Tutein Noltheniuslaan 14
7316 BH, Apeldoorn (Gemeente Apeldoorn)
Gelderland
Bouwjaar: 1913
Architect: Chris Wegerif Wegerif, C Chris Wegerif
Publicatie: 20000626
Rijksmonument ID: 514471

Omschrijving van Atelier bij De Zeeuwsche Knoop

Inleiding

Dit ATELIER werd in 1913 door architect CHRIS WEGERIF toegevoegd aan het pand Burgemeester Tutein Noltheniuslaan 14 van Pieter Puype. Puype was door burgemeester Nolthenius uit Vlissingen naar Apeldoorn gehaald om daar tekenles te komen geven. Het atelier bevindt zich achter het aan de zuidzijde van de straat gesitueerde woonhuis en is vanaf deze straat voor een deel zichtbaar. Oorspronkelijk was er in het woonhuis een atelier gevestigd. Dit werd vermoedelijk al snel te klein en in 1913 werd er een nieuw atelier gebouwd.

Omschrijving

Het atelier uit 1913 heeft een rechthoekig grondvlak en gepleisterde gevels. Het zadeldak is met rode Hollandse pannen belegd en heeft houten windveren. Het linkerschild is ter plaatse van twee schuin geplaatste dakkapellen opgelicht. Deze twee dakkapellen doorsnijden ook het gevelvlak en dienden ter verlichting van het voormalige atelier. De voorgevel heeft een brede driedelige deuropening (modern) en een ronde gevelopening in de geveltop, waarin zich een reliƫf met het gelaat van beeldhouwer Puype bevindt. De rechterzijgevel bevat een moderne tuindeur en een uitgebouwd gedeelte ter plaatse van de achtergevel. In het interieur heeft het atelier enkele houten laminaatboogspanten.

Waardering

ATELIER, behorende bij een WOONHUIS met bijzonder INTERIEUR, ontworpen door CHRIS WEGERIF in 1913.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en vrij gaaf bewaard gebleven ateliergebouw bij een voor een kunstenaar ontworpen woonhuis. De architect van het atelier is Chris Wegerif, die ook het woonhuis ontwierp. Als atelier heeft het gebouw een zekere typologische waarde. Het heeft vooral een ensemblewaarde met de ervoor gelegen woning.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de voormalige bestemming als kunstenaarsatelier van de in Apeldoorn en omstreken bekende kunstenaar Pieter Puype.

Tags: gebouwen, woonhuizen,werkplaats,industrie,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Atelier bij De Zeeuwsche Knoop
location_on Monumenten Kaart rond Apeldoorn

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt